Vasemmistoliitto ei käytä Lex Nokiaa työntekijöihinsä
Alle puolet Vihreiden eduskuntaryhmän jäsenistä äänesti tietosuojalain eli Lex Nokian puolesta, kun eduskunta keskiviikkona lopullisesti päätti kiistellyn lain kohtalosta. Laki hyväksyttiin äänin 96–56 ja poissa äänestyksestä oli 47 kansanedustajaa.
Vihreille hallituspuolueena päänvaivaa tuottanutta lakia vastaan äänesti opposition mukana kaksi Vihreiden edustajaa, Johanna Sumuvuori ja Jyrki Kasvi. Vihreiden 14-henkisestä eduskuntaryhmästä kuitenkin vain kuusi edustajaa äänesti lain puolesta, sillä kuusi oli pois äänestyksestä.
Politiikan pelisääntöjen mukaan kuitenkin hallituspuolueen kansanedustajien tulee tukea hallituksen linjaa. Muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johtajat ovatkin toistuvasti vedonneet Vihreisiin, jotta nämä pysyisivät ruodussa.
Vihreitä on arvosteltu siitä, että se ajaa kaksilla rattailla. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Pekka Ravi totesi eilen Kansan Uutisissa, että moinen ei käy.
– Monipuoluehallituksessa joutuu tekemään kompromisseja, hän opasti.
Viime viikolla lakiesityksen sisältökäsittelyssä viisi ryhmän kansanedustajaa vastusti hallituksen linjaa. Nyt poissa äänestyksestä heistä olivat Ville Niinistö, Kirsi Ojansuu ja Johanna Karimäki. Lisäksi poissa olivat Pekka Haavisto, Heidi Hautala ja Outi Alanko-Kahiluoto, joka myös viime viikolla jätti äänestämättä, vaikka oli paikalla. Tällä kertaa Ville Niinistö toimi samoin.
Alanko-Kahiluoto perusteli viime viikolla toimintaansa Ilta-Sanomissa sillä, ettei halua äänestää ikävän lain puolesta, muttei halunnut myöskään vaarantaa hallitusyhteistyötä.
Vasemmistoliitto
jättää Lex Nokian
käyttämättä
Vasemmistoliitto sanoutuu käytännön tasolla irti Lex Nokiasta. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka toteaa, että Vasemmistoliitto ei työnantajana käytä hyväkseen uuden lain suomia valtuuksia.
– Työntekijöiden sähköisen tietoliikenteen urkkiminen ei sovi yhteen Vasemmistoliiton edustaman maailmankuvan kanssa. Sanoudumme yksiselitteisesti irti lain soveltamisesta omassa toiminnassamme, Puhakka toteaa.
Työnantajat
haastetaan julkiseen
boikottiin
Laki mahdollistaa työnantajille oikeuden tutkia työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoja, jos se epäilee työntekijää yrityssalaisuuksien vuotamisesta. Viestien sisältöä työnantaja ei saa tutkia jatkossakaan.
Puhakka vetoaa muihinkin työnantajiin, että ne reilusti kertoisivat etukäteen, onko niillä aikomusta käyttää uusia urkintavaltuuksia hyväkseen.
– Lain mahdollistamat poliisia laajemmat oikeudet puuttua työntekijöiden yksityisyyteen ovat meistä sekä tarpeettomat että kohtuuttomat. Muillakin työnantajilla olisi nyt erinomainen mahdollisuus irtisanoutua urkintayhteiskunnasta, jota hallitus on rakentamassa, Puhakka sanoo.
Vasemmistoliitto aikoo jatkaa kampanjointia asiattomaksi kokemaansa Lex Nokiaa vastaan ja kehottaa valtuutettujaan tekemään valtuustoaloitteita, joilla kunnat työnantajina irtisanoutuisivat Lex Nokian käytöstä.
– Kuntien tulisi olla työpaikkoja, joissa työntekijät voivat luottaa työnantajan moraaliin. Irtisanoutuminen Lex Nokian käytöstä voi olla yksi kuntatyönantajan kilpailuvalteista, Puhakka sanoo.