Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander korostaa idänkaupan merkitystä Suomen taloudelle. Suomen taantumaa syventää Venäjän kaupan ja itse Venäjän lama.
– Kyllä me olemme nyt samalla tavalla riippuvaisia Venäjästä kuin me olimme silloin Neuvostoliiton aikana, Kiander sanoo.
Suomen vienti Venäjälle on kasvanut 1990-luvun notkahduksen jälkeen sellaisiin mittoihin, että Venäjän vaikeudet heijastuvat taas näkyvästi Suomeen.
– Venäjälle kauppasuhteemme ei ole tärkeä, mutta meille se on hyvin tärkeä.
Venäjän epävakaa talous on hyvin riippuvainen öljyn hinnasta. Talous ei lähde Kianderin mukaan Venäjällä nousuun ennen öljyn hinnan nousua – ja siihen voi mennä vuosia.
– Niin kauan kuin öljyn hinta pysyy näissä lukemissa Venäjän ahdinko syvenee.
Kiander sanoo Suomelle olevan ongelmallista, että Venäjä katsoo taloustaantumassaan muualle.
– Ne miettii Venäjällä Kiinaa paljon enemmän kuin Suomea. Puutullitkin on tehty kiinalaisten eikä suomalaisten takia.
Kianderin mukaan Venäjän öljyriippuvuudella on hinnan lisäksi toinenkin vakava ulottuvuus.
– Niillä on pidemmän ajan ongelma öljyn riittävyys. Venäjä ei ole kyennyt kasvattamaa öljyn ja kaasun tuotantoaan juuri lainkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Niillä on nyt sellainen kehitysura, että öljyn ja kaasun tuotanto alkaa supistua.
Öljyn tuotannon supistuminen johtuu enemmän tuotantokyvyttömyydestä kuin raaka-aineen loppumisesta.
– Ne tarvitsisivat uusia investointeja öljy- ja kaasukentille. Uudella teknologialla saataisiin enemmän tuotetta ulos. Mutta koska Venäjä on halunnut potkia ulkomaiset yhtiöt pois, niin se ei saa uutta öljynporausteknologiaa.
– Venäjän suuri ongelma on se, että siellä painotetaan kauheasti lyhyen aikavälin voittoja.
Neuvostoliiton perillisillä ei ole kykyä pitkän aikavälin suunnitteluun.
– Toisin kuin kiinalaisilla.
Venäjän tärkeydestä huolimatta Suomen nousu on vielä enemmän kiinni EU:n elpymisestä.
Kiander sanoo, että Euroopan elpyminen on Suomelle kaikkein tärkeintä. Reilusti yli puolet Suomen viennistä menee Eurooppaan eikä se lähde nousuun ennen EU:n elpymistä.
Maailmantaloudessa on tällä hetkellä kolme isoa pelaajaa: Eurooppa, Yhdysvallat ja Kiina.
Kianderin arvion mukaan Euroopan elpyminen on kiinni Yhdysvaltain toipumisesta laman kourista, vaikkei sen hänen mukaan tarvitsisi olla niin.
– Eurooppa on itse asiassa taloutena isompi tekijä kuin Yhdysvallat, mutta Euroopassa ei kyetä tekemään mitään merkittäviä päätöksiä, kun yhteinen päätöksenteko on täällä hankalaa.
– Yhdysvallat pystyy tekemään elvytyspaketin ja korjaamaan talouttaan, mutta Eurooppa ei. Tässä varmasti käy niin, että Yhdysvallat elpyy ensin ja Eurooppa tulee sitten jälkijunassa.