63–67-vuotiaista suomalaisista vain noin puolet on työkykyisiä
Vasemmistoliiton kansanedustaja Mikko Kuoppa on huolestunut siitä, että 20 prosenttia työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylätään.
Kuoppa vaatii hallitusta perumaan eläkeiän nostopäätöksensä ja toimimaan eläkehylkäysten vähentämiseksi. Hallitus ilmoitti viime viikolla nostavansa vanhuuseläkeiän 63 ikävuodesta 65 ikävuoteen.
– Työntekijöiden terveys ei kestä työelämän yhä kasvavia vaatimuksia, Kuoppa sanoo ja muistuttaa siitä, että jo nyt noin 25 000 henkilöä joutuu vuosittain jäämään eläkkeelle ennen 63 vuoden ikää.
Hän arvioi lisäksi, että myös hylkäävän eläkepäätöksen saaneiden työkyky on usein merkittävästi heikentynyt.
– Heidänkö pitäisi jaksaa vielä kaksi vuotta lisää? Kuoppa kysyy kirjallisessa kysymyksessä, jonka jätti viime viikolla hallitukselle. Hän korostaa siinä sitä, että jo nyt työntekijä voi halutessaan tehdä töitä 68 vuoden ikään asti.
– Yleisen eläkeiän nostopäätös on tällöin tarpeeton.
Lisää sapattivapaita
Puolueen johtaja Martti Korhonen puolestaan arvioi hallituksen vaarantavan yhteiskuntarauhan nostamalla eläkeikää.
– Matto vedetään eritoten niiden 55–60-vuotiaiden jalkojen alta, jotka juuri odottelevat eläkkeelle pääsyä, hän sanoi Oulussa lauantaina.
Korhonen vaatii hallitusta vetämään päätöksensä pois ja kehotti kohentamaan työelämän mielekkyyttä parantamalla työssä jaksamista.
– Työ ei saa olla ihmiselle koko elämä, Korhonen totesi ja esitti esimerkiksi sapattivapaiden käytön lisäämistä.
– Työssä uupumista on havaittavissa jo monien kolmekymppisten joukossa. Työstä on voitava irtautua kunnolla jossain vaiheessa työuraa.
Korhosen mukaan on hölmöä ajatella, että eläkeiän nosto saisi ihmiset jatkamaan työelämässä pitempään.
– Tosiasia on, että 63–67-vuotiaista suomalaisista vain noin puolet on työkykyisiä.
Eläkejärjestelmän
uskottavuus vaarassa
Puoluesihteeri Sirpa Puhakka arvioi lauantaina Helsingissä, että eläkeratkaisu horjuttaa hallituksen luottamusta ja romuttaa työeläkejärjestelmän uskottavuutta. Hänestä hallituksen tulisi perua eläkepäätöksensä, jotta eläkejärjestelmän uskottavuus pelastuisi.
– Ihmisten on voitava luottaa siihen, että he saavat eläkkeen. Kuinka moni kolmikymppinen uskoo enää tämän jälkeen pääsevänsä alle 75-vuotiaana eläkkeelle? hän kysyi.
Puhakan mielestä työuransa loppupäässä olevien ihmisten jaksamista on parannettava esimerkiksi antamalla heille ylimääräisiä palkallisia vapaapäiviä ja mahdollistamalla osa-aikaeläke. (KU)