SAK:lainen Rakennusliitto kehottaa torjumaan palkansaajajärjestöjen yhteisvoimin eläkeiän alarajan nostamisen 65 vuoteen. Rakennusliitto korostaa, että ns. sosiaalitupoon sisältyneet eläke- ja työttömyysturvan heikennykset eivät riittäneet Vanhasen ja Kataisen hallitukselle.
– Politiikkariihensä päätteeksi hallitus ilmoitti joustavan eläkeiän alarajan nostamisesta asteittain 65 vuoteen. Lisäksi hallituksen papereista on luettavissa pyrkimys poistaa lisäpäivärahaoikeus nopeassa tahdissa kokonaan. Näillä linjauksilla hallitus luopui omaan ohjelmaansa kirjatusta periaatteesta, jonka mukaan työelämän asioista neuvotellaan työmarkkinaosapuolten kanssa.Hallitus on näyttänyt luontonsa: Se aikoo leikata palkkatyöntekijöiden eläketurvaa kovalla ja välinpitämättömällä tavalla. Joustava vanhuuseläkeikä on ollut voimassa vuodesta 2005 lähtien, ja sen alaikäraja on 63 vuotta.
– Tämän ikärajan nosto kurittaa erityisesti SAK:laisten alojen työntekijöitä. Onhan työelämässä kymmeniä tuhansia naisia ja miehiä, jotka ovat aloittaneet vakituisen työnteon 15–16-vuotiaina ja joilla on takanaan 30–40 vuoden työhistoria. Heidän eläkkeelle pääsyikänsä hallitus on taantumaa keppihevosena käyttäen nostamassa.
Rakennusliito muistuttaa, että työantajat ja työntekijät maksavat työntekijän eläkemaksun. Siksi myös maksajilla eli työntekijöillä täytyy olla oikeus olla mukana päättämässä asiasta.
Rakennusliitto korostaa, että jo SATA- komitean pelastamiseksi hallituksen pyynnöstä neuvoteltu sosiaalitupo sisälsi katkeria pettymyksiä rakentajille: Lisäpäivärahaoikeutta heikennettiin, lomakorvausten jaksotusta ei poistettu eikä työttömyyden alun omavastuuta eli syyttömän rangaistuskarenssia lyhennetty.
Hallituksen nyt ilmoittamia lisäleikkauksia palkkatyöntekijöideneläke- ja työttömyysturvaan ei niellä. Ne on torjuttava palkansaajajärjestöjen yhteisvoimin. (KU)