Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ei hyväksy aietta nostaa eläkeikää kahdella vuodella. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa työllisyysastetta pitkällä aikavälillä.
– Elintarviketyöläisten työuria ei saada pidennettyä nostamalla eläkeikää.
Hallituksen olisi ollut syytä ennemmin pohtia, miten työtahtia ja -painetta voitaisiin keventää ja siten edistää ihmisten jaksamista pidempään työelämässä, toteaa SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
Elintarviketeollisuus on kärjessä sairaustilastoissa ja työtapaturmissa.
– Tätä tietoa vasten ajatus eläkeiän nostosta tuntuu pöyristyttävältä, jyrähtää Kuntonen.
Myös ennenaikaisesti työelämästä syrjään joutuvien työkyvyttömyyseläkeläisten suuri määrä kertoo elintarvikealan työtehtävien fyysisestä kuormittavuudesta.
– Jos eläkejärjestelmää täytyy uudistaa, pitää huomioida töiden erilainen kuormittavuus. Raskaasta tehdastyöstä joudutaan jäämään sairaana eläkkeelle huomattavasti useammin kuin vaikkapa toimistotyöstä.
– Kaikilla meillä on oikeus päästä terveenä eläkkeelle, Kuntonen toteaa. (KU)