Viime viikolla selvisi, mitä mieltä Metallityöväen Liiton ja Kemianliiton jäsenet ovat kuuden liiton yhdistysmishankkeesta Teamista. Metalliliitossa 55,6 prosenttia ja Kemianliitossa 62,1 prosenttia äänestäneistä olivat Teamin kannalla.
Jostakin syystä liittojen tulevaisuus ei suuria jäsenjoukkoja kiinnostanut: Metalliliiton jäsenistä vain 26,5 prosenttia vaivautui ottamaan osaa äänestykseen. Kemianliitossa, jossa äänestyksen tulos on sitova, äänestysinto oli hivenen korkeampi, 29,5 prosenttia.
Metalliliiton liittotoimikunnan jäsen, Hollming Works Oy:n Porin yksikön pääluottamusmies Reijo Hirvonen haluaisi ottaa liittojen yhdistämisessä aikalisän. Näkemystään hän perustelee nopeasti huonontuneella työllisyystilanteella, edessä olevilla tes-neuvotteluilla ja varsinkin Metallityöväen työttömyyskassan tilanteella.
– Työttömyyskassamme painaa täysillä töitä. Sinne on palkattu 20 ihmistä lisää, mutta siitä huolimatta menee vähintään kuusi viikkoa ennen kuin lomautettu tai työttömäksi jäänyt saa sieltä senttiäkään rahaa, Hirvonen sanoo.
Metalliliiton pitää toukokuun loppuun mennessä neuvotella ja päättää, jatkuuko nykyisen työehtosopimuksen voimassaolo 30.4.2010 saakka. Kysymys on rahasta, mutta palkankorotuksen suuruus on vielä auki. Syntyykö työntekijöiden ja työnantajien välille yhteisymmärrys kahdeksan kuukauden mittaisesta loppujaksosta, se riippuu paikallisen palkankorotuserän suuruudesta ja sopimusmallista.
– Saa nähdä, tuleeko sieltä rahaa enää lainkaan. Tai sitten työnantaja antaa jotakin, mutta vaatii kolmen vuoden sopimusta. Niin pitkää sopimusta ei pitäisi missään nimessä tehdä, aprikoi ammattiliittonsa suureen neuvottelukuntaan kuuluva Hirvonen.
Työttömyyden lisääntyessä peli kovenee niin työmarkkinoilla kuin yksittäisillä työpaikoillakin. Tästä on jo selvät merkit havaittavissa myös metalliteollisuudessa. Hirvosen mukaan Metalliliiton pitää panostaa seuraaviin tes-neuvotteluihin rankimman jälkeen, jos niistä aiotaan kunnialla selvitä.
Ammattiosastot voivat ohjeistaa liiton neuvottelijoita omilla aloitteillaan, joiden viimeinen jättöpäivä on 13.3.
Hirvosen omalla työmaalla yt-neuvottelut käynnistyivät tämän viikon tiistaina. Tämä on toinen koko kansantaloutta koetteleva taloudellinen notkahdus hänen vuonna 1985 alkaneen pääluottamusmiesuransa aikana.