Rauhanliiton Laura Lodenius pelkää:
Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius luonnehtii turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kuvaa Natosta ihannoivaksi.
– On päästetty jonkinlainen lyyrisyys vallalle siitä, miten hieno organisaatio se on.
Selonteossa väitetään muun muassa, että ”Natolla on turvallisuutta ja vakautta ylläpitävä ja edistävä vaikutus”.
Selonteon kirjoittaneiden virkamiesten Nato-intoa olennaisempana Lodenius pitää kuitenkin puolustusmäärärahojen tasokorotusta. Hän näkee esityksen taustalla muun muassa puolustushallinnon halun hankkia uutta aseistusta Hornet-hävittäjiin.
Lodenius pelkää, että kun huomio kiinnittyy Natoon, määrärahakorotus saa helpommin hyväksynnän.
– Esimerkiksi vasemmiston saa mahdollisesti puolustamaan määrärahakorotuksia, kun hieman näyttää Nato-peikkoa toisena vaihtoehtona.
– Rauhanliikkeessä katsomme, että sekä kansainvälinen ja Nato-militarismi että kansallinen militarismi ovat huonoja vaihtoehtoja.
Lodeniuksen mielestä selonteossa korostuu liikaa sotilaallinen kriisinhallinta siviilikriisinhallinnan sijasta.
– Yleisanalyysiosassa puhutaan, että siviilikriisinhallintaa tarvitaan, mutta kun jaetaan veronmaksajien rahoja, niin sotilaalliseen ollaan valmiita panostamaan ihan eri summia kuin siviilipuoleen.
Muutenkin selonteossa on Lodeniuksen mukaan ongelmana se, että tilannekuvauksessa korostuu laaja-alainen turvallisuuskäsitys, siis myös muut kuin sotilaalliset uhat, mutta toimenpiteiksi esitetään pääasiassa sotilaallisten resurssien kehittämistä.
Rauhanliitossa ollaan huolissaan myös Suomen suhtautumisesta aseistariisuntaan: vaikka sen puolesta puhutaan, omista maamiinoista ja rypäleaseista hallituksemme eivät ole olleet valmiita luopumaan.
Selonteossa sanotaan ristiriitaisesti, että vaikka Suomi ei ole allekirjoittanut rypäleasekieltoa, ”Suomi pitää sopimusta kuitenkin humanitaarisesta näkökulmasta merkittävänä ja tukee sopimuksen tavoitteita ja pyrkimyksiä sen universalisoimiseksi.”
– On hassua ajatella, että aseidenriisunta on sellaista, jota vain muiden pitää tehdä. Itse olemme jo määritelmällisesti niin hyviä ihmisiä, että meidän ei tarvitse osallistua, Lodenius ironisoi.
Hän arvelee tämän vahingoittavan Suomen mainetta rauhantahtoisena maana.