Hallitus antoi torstaina esityksenä uudeksi yliopistolaiksi. Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) muistutti, että lakiesitys on ollut laajalla lausuntokierroksella. Lakia vastustavat tahot ovat astuneet esiin vasta nyt.
– Tämä uudistus on lähtenyt liikkeelle yliopistojen omasta aloitteesta, Virkkunen sanoi.
Hän pitää kuitenkin hyvänä asiana, että laista käydään keskustelua.
Virkkusen mielestä lakiesitys vahvistaa yliopistojen autonomiaa ja itsenäistä taloudellista asemaa.
– Esityksen mukaan yliopistojen hallintoa ja johtamista uudistetaan ja vahvistetaan siten, että yliopistot pystyvät vastaamaan nykyistä itsenäisemmin ja paremmin uuden taloudellisen aseman tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, Virkkunen korosti.
Kiistellyimmäksi kohdaksi on noussut rehtorien aseman vahvistaminen. Virkkusen mielestä tämä lisää yliopistojen dynaamisuutta ja joustavuutta.
Uuden lain myötä virkasuhteet muuttuvat työsopimussuhteiksi. Henkilöstön asema turvataan siirtymävaiheessa. Uusiin yliopistoihin siirryttäessä nykyisten yliopistojen palveluksessa olevat ennen vuotta 1980 syntyneet henkilöt pysyvät valtion eläkejärjestelmän piirissä niin kauan kuin he ovat työsuhteessa yliopistoon. Muu henkilöstö siirtyisi yksityisen työeläkejärjestelmän piiriin.
Virkkunen korostaa, että yliopistouudistuksella ei muuteta opiskelijoiden asemaa yliopistossa. Ylioppilaskunnat olisivat edelleen yliopistolaissa säädettyjä julkisoikeudellisia yhteisöjä. Ylioppilaskuntaan kuuluisivat edelleen kaikki alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat.
Vastuu opiskelijavalinnoista säilyy jatkossakin yliopistoilla. Valintajärjestelmän yksinkertaistamiseksi valtakunnallinen yhteishakujärjestelmä toteutetaan myös yliopistoissa. Yhteishakuun siirtymisen yhteydessä tarkennetaan niin sanotun yhden opiskelupaikan säännöstä.
Esityksen mukaan opiskelijalla olisi oikeus ottaa vastaan vain yksi yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen valtakunnalliseen yhteishakuun kuuluva korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikka samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.
Esitys uudeksi yliopistolaiksi tulee eduskunnan täysistunnon lähetekeskusteluun torstaina. Se on tarkoitus saada hyväksytyksi kevätistuntokauden aikana. Laki astuisi voimaan ensi vuoden alusta.