Työvalmennussäätiö Tekevä avasi vuosi sitten Jyväskylän Seppälänkankaalla rakennustarvikkeiden ja –materiaalien kierrätyskeskuksen. EkoCenter Raksalla on Jyväskylän Katulähetys ry:n rakennuttamassa hallissa noin 500 neliön suuruinen myymälä sekä tilat materiaalien vastaanottoon, kunnostamiseen ja varastointiin.
Hankevastaava Hannu Hämäläinen esittelee tyytyväisenä myymälän jatkuvasti täydentyviä valikoimia.
– Vuoden mittaan repertuaari on koko ajan monipuolistunut, mutta vieläkin enemmän pitäisi olla. Lähes kaikki on käytettyä tavaraa, vain osa pientarvikkeista on yrityksiltä ostettuja loppueriä. Toimintaperiaatteemme on, että emme maksa tavarasta mitään, vaan otamme ihmisten lahjoittamat tavarat vastaan, kunnostamme niitä, ja tuomme sitten tähän myymälään.
Tavaraa tulee sekä yrityksiltä että yksityisiltä.
– Isoja ikkuna- ja kaapistoeriä on tullut rakennusyritysten kautta saneerausprojekteista. Yksittäisiltä ihmisiltä tavaraa tulee esimerkiksi, kun he uusivat keittiökalusteitaan. Monet osaavat jo ottaa meihin yhteyttä. Yleensä tämä menee niin, että meiltä lähtee mies paikan päälle tekemään arvion, sopii purkuaikataulun ja sitten me haetaan tavarat pois.
Hämäläisen mukaan kierrätyskeskuksessa käy päivittäin jo toistasataa asiakasta. Asiakkaat ovat omakotitalossa asuvia, kesämökin omistajia, oman talon rakentajia tai korjausrakentajia.
– Parhaiten liikkuu kaikki kokonaisuudet. Esimerkiksi keittiökaapistot menevät sitä mukaa, kun niitä saadaan. Suosittuja ovat myös erilaiset säilytyskomerot, vaatekomeroista siivouskomeroihin. samoin WC-kalusteet, sekä ovet ja ikkunat, varsinkin jos ne on saatu tänne karmeineen.
Hämäläinen luonnehtii lauantaina 1-vuotissynttäreitä juhlivan kierrätyskeskuksen toimintaa hyödylliseksi lisäpalveluksi kunnan järjestämään jätehuoltoon.
– Aikaisemmin suuri osa tämmöisestä tavarasta meni loppusijoitukseen kaatopaikoille. Pienempiä tavaroita kaupiteltiin kirpputoreilla.
Mielekästä työtä
makoilun sijaan
Hyödyllistä kierrätyskeskuksen toiminta on myös siinä mielessä, että se tarjoaa työtä tällä hetkellä lähes 30 henkilölle.
– Minun lisäksi täällä on kolme vakituista toistaiseksi voimassaolevilla sopimuksilla. Nämä vastuuhenkilöt ovat pitkänlinjan puuseppiä. Sitten meillä on määräaikaisia noin 25. Siinä on työharjoittelijoita, työkokeilijoita ja palkkatuella olevia työntekijöitä. Yhteinen nimittäjä kaikilla on se, että he ovat olleet työttöminä työnhakijoina.
Tekevä-säätiön perustarkoitus on tarjota työtä, koulutusta ja kuntoutusta pitkän työttömänä olleille henkilöille ja edesauttaa heidän pääsyä takaisin työelämään vapaille markkinoille.
– Työsuhteet ovat puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Tapauskohtaisesti katsotaan, mitkä ovat tarpeet. On yhteiskunnan kannalta järkevämpää pitää ihmisiä aktiivisina kuin antaa heidän elää toimeentulotuella. Ihmisetkin tekevät paljon mieluummin töitä kuin vain makoilisivat kotona, varsinkin kun tässä on kyse ihan ammattimaisesta työnteosta eikä mistään puuhastelusta. Tämä on varsinainen oppimispaikka, Hämäläinen sanoo.
Pääkin pysyy
paremmin kunnossa
Kierrätystavaran myyjänä vuoden ajan työskennellyt Jouni Öhman on aiemmalta ammatiltaan kokki. Takana oli useamman vuoden työttömyysaika.
– Joutenolo rupesi nyppimään. Tarjouduin tänne itse, ja nyt on mielenkiintoinen vuosi takana. Tämä on ollut ihan erilaista työtä kuin kokin homma. Hirveästi olen oppinut uutta. En tiennyt rakennusalasta aikaisemmin juuri mitään. Enkä kyllä vieläkään uskaltaisi ruveta omakotitaloa rakentamaan.
Öhmanin mukaan työnteko on tehnyt hyvää pitkän työttömyyden jälkeen.
– Pääkin pysyy paremmin kunnossa, kun työ tuo säännöllisen päivärytmin. Työttömänä päivät sujuivat telkkaria katsoen, ristisanatehtäviä ratkoen ja öljyvärimaaleilla maalaten. Tärkeää on se, että tämä on hyödyllistä työtä. Turhautuisin, jos ei hommassa olisi mitään järkeä.