Työmarkkinajärjestöjen sopimia muutoksia työttömyys- ja eläketurvaan pitää onnistuneina runsaat 40 prosenttia suomalaisista.
TNS Gallup Oy:n mielipidekyselyssä 41 prosenttia vastaajista luonnehti niin sanotun sosiaalitupon sisällön melko onnistuneeksi ja kaksi prosenttia erittäin onnistuneeksi.
Vajaa neljännes (23%) prosenttia ei pitänyt ratkaisua kovin onnistuneena, ja viisi prosenttia katsoi, ettei sosiaalitupon teossa onnistuttu lainkaan.
Huomattavan suuri osa vastaajista (29%) ei osannut sanoa asiasta mielipidettään. Sitä tiedusteltiin SAK:n toimesta 30.1. – 4.2. välisenä aikana runsaalta 1 200 suomalaiselta. Tulosten luottamusväli on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
STTK:n ja Akavan jäsenistä useampi kuin SAK:n jäsenistä pitää sosiaalitupon sisältöä onnistuneena. Puolueista keskustan ja kokoomuksen kannattajat suhtautuvat SDP:n ja Vvasemmistoliiton kannattajia useammin myönteisesti sopimukseen.
SAK:laisten arvioitsijoiden ja vasemmistopuolueiden kriittisyyttä selittänee niin sanotun työttömyysputken alaikärajan korottaminen vuodella.
Kun kysyttiin, kumpaanko luotetaan sosiaaliturvan uudistamisessa enemmän, hallitukseen vai palkansaajajärjestöihin, järjestöt voittivat hallituksen. Kaikista vastaajista 41 prosenttia oli järjestöjen kannalla, 31 prosenttia hallituksen puolella, ja 28 prosenttia ei osannut määritellä kantaansa.
Jos vastaajia tarkastellaan työmarkkina-aseman perusteella, järjestöihin luottavat vahvimmin johtajat (51%), työntekijät (49%) ja työttömät (42%).
SAK:n jäsenistö taas tukeutuisi järjestövoimaan, sillä heistä 61 prosenttia luottaa järjestöihin enemmän kuin hallitukseen. Akavalaisista näin ajattelee 34 ja STTK:laisista 45 prosenttia.
Puoluetaustan mukaan luottamus hallitukseen on suurinta kokoomuksen (62%) ja keskustan (59%) kannattajien parissa. Oppositiossa luotetaan taas järjestöihin. SDP:n kannattajista näin ajattelee 65 prosenttia, Vasemmistoliiton 78 ja perussuomalaisten 60 prosenttia.
Puolet suomalaisista on kyselyn mukaan sitä mieltä, että palkansaajajärjestöt olisivat voineet nostaa isommankin metelin aikeista heikentää työttömyysturvaa. Erityisesti SAK:n ja STTK:n jäsenet olivat tätä mieltä.
Kaksi viidestä (41%) vastaajasta katsoo, että olosuhteet huomioon ottaen palkansaajajärjestöt ovat onnistuneet hyvin sosiaaliturvan uudistamisessa, ja 28 prosenttia on asiasta toista mieltä.
Selvä enemmistö (62%) vastaajista pitää oikeana, etteivät järjestöt ottaneet lusikkaa kauniiseen käteen ja suostuneet hallituksen linjauksiin. Järjestöiltä olisi noin kolmannes (31%) vastaajista odottanut ärhäkkäämpää suhtautumista hallituksen linjauksiin.
Kysyttäessä mitä sosiaalietuutta tulisi ensisijaisesti korottaa kolmannes (32%) vastaajista piti tärkeimpänä kansaneläkettä. Seuraavana tärkeyslistalla tulivat lapsilisä (19%), lasten kotihoidon tuki (16%) ja työmarkkinatuki (12%). (UP)