Politiikassa tunnetaan 25 prosentin tauti. Taudin kuvaan kuuluu, että puolueesta alkaa kuulua ylimielistä mölinää ja eri mieltä olevien vallan täyteää kouluttamista sen saavuttaessa 25 prosentin kannatuksen.
Historiallisista syistä tautia ovat suurimmaksi osaksi sairastaneet sosialidemokraatit, mutta viime vuosikymmenellä sitä havaittiin myös keskustapuolueessa.
25 prosentin tauti on oikeasti olemassa eikä vain myytti. Se vahvistui viimeistään nyt, kun kokoomus ylitti maagisen rajan ja sairastui välittömästi. Ministerit Jyrki Katainen, Henna Virkkunen ja Suvi Linden, ja viimeksi veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz ovat pyytäneet julkisuudessa anteeksi puheitaan.
Kokoomuksen lehti Nykypäivä vertaili hyvinvointiyhteiskuntaa fasistisiin aatteisiin ja kuvitti jutun piirroksella, jossa SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen voi nähdä kiitävän hakaristin hahmossa. Anteeksipyyntöä ei vielä ole kuulunut, mutta ehkä sen vuoro on ensi perjantaina.
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen jatkoi hyvinvointiyhteiskunnan pohdiskelua eilen Helsingin Sanomissa. Hän sanoi, että Suomessa on menty kymmeniä vuosia kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa välittämisen on katsottu kuuluvan valtiolle tai kunnalle. Mutta onneksi nyt ollaan heräämässä eikä enää kuvitella, että lasten ylipaino tai vanhusten yksinäisyys voidaan ratkaista pelkästään vahvistamalla palveluita tai tulonsiirtoja.
Kataisen tuoreimmat ajatukset osoittavat, että ainakin osa puolueesta kuulluista sammakoista on aidompia kuin niitä koskeneet anteeksipyynnöt. Kokoomuksessa ollaan aidosti sitä mieltä, että joku (lue: vasemmisto) haluaa ratkaista kaikki yhteiset ja yksityiset ongelmat sysäämällä ne yhteiskunnan kontolle. Tästä ajattelumallista kumpuavat käsitykset vasemmistolaisista jonkinlaisina aloitekyvyttöminä ja katkerina maanpettureina vastakohtana toisten menestyksestä iloitseville kokoomuslaisille.
Jos Jyrki Katainen perehtyisi vähän tarkemmin niihin sysimustiin menneisiin vuosikymmeniin, hän huomaisi, että hoivaa oli tarjolla niin sairaille ja vanhuksille kuin esimerkiksi mielenterveyspotilaillekin. Potilaita alettiin ulkoistaa kaduille vasta, kun maassa alettiin harjoittaa kokoomuslaista yksilöllistä politiikkaa.
Katainen sanoo, ettei kokoomus edusta uusliberalismia. Se määräytyy kuitenkin tekojen eikä julistautumisen perusteella.
Kahdella tuolilla
Hallitus on rakentamassa menoautomaattia puolustusmäärärahojen korottamiseksi.
Hallituspuolue vihreät on kuitannut puolustuspoliittisen selonteon. Eduskunnassa vihreät kuitenkin puhuvat inhimillisestä turvallisuudesta ja vastustavat puolustusmäärärahojen korottamista.
Hallitus on antamassa yrityksille poliisia laajemmat valtuudet puuttua ihmisten yksityisyyteen. Vihreä oikeusministeri kannattaa esitystä, mutta osa kansanedustajista vastustaa. Vastustaa saa, mutta ei niin, että laki ei menisi läpi.
Vihreät istuvat menestyksellä kahdella tuolilla. Tehdään kovaa oikeistopolitiikkaa, mutta pehmomaine ei kulu.