Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super pitää määräaikaisten työntekijöiden osuutta sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla huolestuttavan suurena. Kunnissa työskentelevistä perus- ja lähihoitajista noin joka neljäs on määräaikaisessa työsuhteessa. Yksityisaloilla osuus on hieman suurempi, noin 28 prosenttia.
Super aloitti torstaina Määräaikaista ei mätkitä -kampanjan, jonka tarkoituksena on kohentaa määräaikaisten työntekijöiden asemaa.
Kampanjalla Super haastaa sosiaali- ja terveysalan työnantajat vakinaistamistalkoisiin. Samalla halutaan kiinnittää huomiota myös muihin määräaikaisissa työsuhteissa ilmeneviin epäkohtiin, kuten raskaus- ja palkkasyrjintään. Kampanjan tavoitteena on saada kaikki laittomissa määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevät superilaiset vakinaistetuksi.
– Valitettavan moni määräaikainen työntekijä ei uskalla pitää kiinni oikeuksistaan työsuhteen päättymisen pelossa, vaikka kyse olisi työsopimuslain vastaisesta menettelystä, Superin lakimies Merja Hyvärinen kertoo.
Vaarantaa
työhyvinvoinnin
Superin mukaan määräaikaisuus on työntekijöiden työhyvinvointia alentava tekijä. Kuntien eläkevakuutuksen raportin mukaan heikoin työhyvinvoinnin kokonaistaso on terveysalalla ja toiseksi heikoin sosiaalisektorilla.
Samoilla sektoreilla on myös heikoin työn jatkuvuus. Määräaikaisena työskentelevien työhyvinvointi on selvityksen mukaan muun muassa sosiaalisektorilla selvästi heikompi kuin vakituisten työntekijöiden.
Määräaikaiset myös kokevat usein olevansa työpaikalla toisen luokan kansalaisia. Monesti heille maksetaan huonompaa palkkaa, evätään pääsy koulutuksiin sekä saatetaan antaa huonoimmat työvuorot. Moni määräaikaisena pitkään työskennellyt ei ole saanut palkallista lomaa vuosiin, kun työsuhde on katkaistu keinotekoisesti muutamiksi päiviksi, ja kertyneet lomat on maksettu rahana loppupalkan yhteydessä.
Tehyllä vastaava
kampanja
Sairaanhoitajia edustava Tehy käynnisti vastaavanlaisen määräaikaisuuskampanjan jo pari vuotta sitten keväällä 2007. Kampanjan päätöstilaisuus oli tällä viikolla.
Tehyssä selvitettiin luottamusmiehille lähetetyn kyselyn avulla kampanjan vaikutuksia määräaikaisiin työsuhteisiin. Kyselyyn vastasi satakunta luottamusmiestä eri työpaikoilta ympäri Suomea.
Suurin osa vastaajista ilmoitti, että kampanjan ansiosta määräaikaiset työsuhteet olivat työyhteisössä vähentyneet. Mittavia vakinaistamisia on tehty muun muassa Joensuussa, Tampereella ja Rovaniemellä.
– Kampanja osoitti, että työntekijöiden kannattaa työpaikoilla ottaa määräaikaisasiat esiin yhdessä, sillä kollektiivinen puuttuminen näytti lisäävän rohkeutta puuttua epäkohtiin ja aktivoi yksittäistäkin henkilöä olemaan tarkkana työsuhteensa laadusta, kampanjavastaavana toiminut Tehyn lakimies Niina Nurminen kertoi tuloksista.
Muutamassa työpaikassa aloitettiin myös vuosittainen käytäntö, jossa yhdessä työnantajan kanssa käydään läpi työsuhteet ja niiden perusteet.
Tehyn kampanjan aikana oikeuteen on tähän mennessä päätynyt 35 tapausta koskien määräaikaisia työsuhteita. Joissain tapauksissa on ollut kyse erittäin pitkistä määräaikaisista työsuhteiden ketjutuksista.