Jorma Hentilä arvostelee Lex Nokian valmistelua:
Valmisteilla oleva Lex Nokia, esitys sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta, on herättänyt paljon kohua. Uusi laki sallisi työntekijöiden sähköpostiviestien tunnistetietojen selvittämisen, jotta mahdolliset yrityssalaisuuksien vuotamiset saataisiin paljastettua.
Työnantajalle annettavia urkintaoikeuksia Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka pitää periaatteessa Lex Nokian huonoimpana asiana.
– Tässä ollaan antamassa työnantajalle sellaisia urkintaoikeuksia, jotka ylittävät poliisinkin oikeudet.
– Tämä on ihan aito uhka työntekijän kannalta. Tämähän on yksi tällainen pakkokeino. Siitä syystä tätä urkintaoikeutta ei pitäisi missään tapauksessa antaa.
– Nyt näyttää siltä, että kilpailukyvyn turvaamisen nimissä ollaan yrityksille valmiita antamaan sellaisia vapauksia, jotka rajoittavat työntekijöiden oikeuksia.
Puhakan mukaan Lex Nokia liittyy siihen samaan lainsäädäntöketjuun, jolla yksilön oikeuksiin on kajottu. hän mainitsee 1990-luvulla pikku hiljaa aloitetut poliisin valvontaoikeuksien laventamiset.
Valiokuntatyöskentely ihmetyttää
Opetusministeriön eläkkeellä oleva ylijohtaja Kalevi Kivistö (vas.) pitää arveluttavana, että perustuslakivaliokunta päätyi asiantuntijoiden enemmistön vastaisesti hyväksymään Lex Nokian.
– Itse en muista omalta aktiivipoliitikkoajaltani, että perustuslakivaliokunta olisi koskaan päätynyt asiantuntijoiden vastaiseen päätökseen, jos asiantuntijoiden selkeä enemmistö oli jotain mieltä.
Julkisen sanan neuvoston JSN:n puheenjohtajanakin työskennellyttä Kivistöä epäilyttää kovasti, että yksittäiset yritykset voisivat Lex Nokian myötä saada viranomaisvalvontaa laajemmat oikeudet.
– Viranomaisvastuu tällaisissa asioissa on kokonaan toinen, jos se realisoituu.
Vasemmistoliittolainen taustavaikuttaja, toimittaja Jorma Hentilä sanoo, että hän ei ole nyt vakuuttunut siitä, että perustuslakivaliokunta olisi päätynyt oikeaan tulokseen.
– Näyttää aika selvältä, että perustuslakivaliokunta on poliittinen elin, joka ei ole kovin syvällisesti perehtynyt juridiikkaan. Valiokunnan ratkaisu ei ole perustuslakioikeudellinen vaan poliittinen ratkaisu.
Martti Korhonen tuomitsee Lex Nokian
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) vaatii hallitusta vetämään Lex Nokiana tunnetun lakiesityksen pois.
Korhonen kummastelee viestintäministeri Suvi Lindenin lainvastaisia lausuntoja työnantajien oikeuksista tietoturvakysymyksissä.
– Mikäli lakiesitystä ei vedetä välittömästi pois, vetoan kaikkiin kansanedustajiin lain hylkäämiseksi helmikuun lopun eduskuntakäsittelyssä.
Korhosen mukaan on aivan selvää, että lakia ei voida hyväksyä. Esityksessä puututaan Korhosen mukaan niin huomattavalla tavalla keskeisiin perustuslaillisiin yksilönoikeuksiin, että se on hylättävä.
– Homma on riistäytynyt täysin käsistä, jos ministeritasollakin uskotaan, että lain puitteissa voidaan riisuttaa työläisiä alastomaksi, Korhonen hämmästelee.
Hän toteaakin Lindenin näkemyksen työnantajien oikeuksista olevan lainvastainen. Se kertoo Korhosen mukaan valitettavasti siitä, että hallitus ei itsekään oikein tiedä, millaisiin seurauksiin Lex Nokia voi johtaa. Kohun silmään joutunut Lindén perui torstaina iltapäivällä puheitaan.
Korhonen muistuttaa, että oikeusoppineet ja Keskusrikospoliisi ovat tyrmänneet urkintalain yksiselitteisesti. Krp:n mukaan yksityinen toimija pääsee lain myötä asemaan, jossa sillä on laajemmat valtuudet kuin poliisilla.
– Tällaista ei voi missään olosuhteissa hyväksyä. Peruskysymykseen, kuka valvoo valvojaa, ei ole hallitus pystynyt tyhjentävästi vastaamaan.