Nuorten kiinnostus ammattikoulutusta kohtaan voi huveta taantuman tuomiin huonoihin uutisiin.
Lomautuksia ja irtisanomisia toteutetaan aloilla, joille kouluttautuminen on kiinnostanut entistä useampia nuoria. Esimerkiksi rakennusalan koulutukseen oli viime vuonna lähes kaksi kertaa niin paljon hakijoita kuin voitiin ottaa sisälle.
SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen pitää mahdollisena, että nuorten mielenkiinto suuntautuu pois ammattikoulutuksesta.
– Se on harmillista, koska monen vuoden työn jälkeen ja monen järjestön voimin saatiin nuoret innostumaan ammattikoulutuksesta. Monilta ammattialoilta kantautuu nyt uutisia lomautuksista ja irtisanomisista, mikä voi vähentää intoa hakeutua ammattikoulutukseen, Siekkinen sanoo.
Ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä murehtii samaa asiaa.
– Juuri kun valtavalla tuskalla ja vaivalla oli saatu nuoret kiinnostumaan ammattikoulutuksesta, tulee taantuma huonoine uutisineen, ja se saanee nuoret taas suosimaan lukio-opetusta, Oivo epäilee.
Yhteishaku
lähenee
Tämän kevään yhteishaku lukioihin ja ammattikoulutukseen käynnistyy maaliskuun 2. päivänä ja päättyy 20. maaliskuuta.
Vuosi sitten keväällä lukioihin oli 34 185 hakijaa, heistä valittiin opiskelemaan 32 115.
Ammatilliseen koulutukseen hakijoita oli 56 965, joista koulutuspaikan sai 42 874.
Ennuste on, että lukiot kasvattaisivat haussa suosiotaan ammattikoulutuksen kustannuksella.
Taantuma
menee ohi
Nuorten yhteishaussa tekemiin valintoihin on vaikuttanut se, että ammatillisen koulutuksen jälkeen työllisyystilanne on näyttänyt hyvältä, ja julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, miten tarvitaan ammattilaisia.
Saana Siekkinen kehottaa koulutusvalintojaan miettiviä nuoria katsomaan tulevaisuuteen, koulutuksen jälkeiseen aikaan.
– Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Kun aloittaa opinnot tämän vuoden syksyllä, tilanne työmarkkinoilla voi valmistumisen aikaan olla aivan toinen kuin nyt, Siekkinen muistuttaa.
– Kannattaa ajatella tulevaisuutta, eikä tuijottaa vain tämän hetken tilannetta.
Taloustilanteen ohella työpaikkojen saatavuuteen vaikuttaa Siekkisen mukaan jatkossa toinenkin tekijä: ikärakenteen muutos.
– Uusille työntekijöille tulee kysyntää, kun väkeä alkaa ikääntymisen seurauksena poistua enenevästi työmarkkinoilta. Tämänkään takia nuorten ei kannattaisi tehdä koulutusvalintoja nykytilanteen perusteella, vaan miettiä vaihtoehtoja pitemmällä aikavälillä.
Siekkinen muistuttaa myös siitä, että ammatillisen perustutkinnon suorittaminen avaa nykyisin myös oven jatko–opintoihin vaikkapa ammattikorkeakoulussa.