Enää ei ole mikään uutinen, että kuntatalous syöksyy kohti entistä ankeampia aikoja. Kuntaliitto on varoitellut tästä kehityksestä jo pitkään ja toiminut myös äänekkäänä unilukkarina. Viesti ei vain tahdo mennä perille.
Omin voimin kaikki kunnat eivät selviä uhkaavasta tilanteesta. Väistämättä iso osa kunnista joutuu ottamaan lisää suoranaista syömävelkaa sekä mahdollisesti myös miettimään sitä, mistä palveluista leikataan. Ensi vuonna monien kuntien on pakko myös korottaa veroprosenttiaan.
Hallituksen olisikin vihdoin otettava kuntien hätähuuto vakavasti, sillä valtiolla on mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi lisäämällä rahaa valtionosuuksiin.
Kuntaliitto esitteli keskiviikkona Kunta-alan talous- ja rahoitusfoorumissa oman kahdeksan kohdan pelastusohjelmansa, johon on kaivettu kaikki mahdolliset tulolähteet aina jäteveroista lähtien. Sen avulla monien kuntien talous pystyttäisiin pelastamaan ainakin tilapäisesti.Tämän hetken tietojen mukaan kuntien talouteen on tulossa tänä vuonna yli miljardin euron aukko.
Kaikissa kunnissa tilanne ei toki ole yhtä hälyttävä. Erityisen hankala tilanne on kuitenkin niissä rakennemuutoskunnissa, joissa suuryritykset irtisanovat ja lomauttavat. Niissä kuntalaisten maksamat verotulot vähenevät ja samalla tippuu myös yritysten maksamien yhteisöverojen tuotto.
Viime vuosina yhteisöverojen kasvu on pelastanut monet kunnat, vaikka valtio onkin antanut niille samaan aikaan myös lisää rahaa vieviä velvoitteita.
Juuri nyt yhteisöveron varaan ei voi paljon laskea, vaikka sen maksuosuuksia muutettaisiinkin enemmän kuntia suosiviksi. Verokertymät supistuvat nyt niin kovaa vauhtia, että uudet vastavalitut valtuutetut joutuvatkin jo kesken tätä vuotta laatimaan budjetteja uusiksi: jostakin pitää saada lisää rahaa tai sitten on pakko löytää säästökohteita.
Helppoja ratkaisuja ei nyt ole. Kun-tien investointeja ei ainakaan pitäisi nyt panna jäihin, kuten edellisen laman aikaan tehtiin. Kuntien on myös kaikin mahdollisin keinoin pyrittävä pitämään kiinni osaavasta henkilöstöstään. Lähivuosina väki on vähenemässä joka tapauksessa eläköitymisen myötä.
Tuuli ei käänny
Oikeistovoimat etenivät Israelin parlamenttivaaleissa. Äärioikeistolainen Israel Beitenu -puolue nousi ratkaisevaan asemaan, kun maahan valitaan seuraavaa hallitusta. Kaksi valtapuoluetta, keskustalainen Kadima ja oikeisto Likudin, joutuvat jo vaalimatemaattisistakin syistä tekemään kompromisseja neljä lisäpaikkaa saaneen arabivastaisen puolueen kanssa.
Vaalin tulos ei tuo rauhaa yhtään lähemmäs. Tulos varmisti itse asiassa sen, että tuuli ei nyt Lähi-idässä käänny, vaan päinvastoin sotaisat puhurit saattavat voimistua entisestään.
Yhdysvaltojen tuoreella presidentillä Barack Obamalla onkin tekemistä uuden valtaryhmittymän suitsemisessa.