Lahden vanerinjalostustehdas lakkautuslistalla
Metsäjätti UPM jatkaa laajojen lomautusten ja irtisanomisten linjalla. Maanantaina yhtiö ilmoitti suunnittelevansa Lahden vanerinjalostustehtaan toiminnan siirtämistä yhtiön muille tehtaille. Tämä merkitsee muiden yksiköiden tuotteiden jatkojalostuksessa työskennelleen 110 työntekijän irtisanomista. Lahdessa jatkavat esikunnat ja muovitoiminta, jotka työllistävät noin 220 henkilöä.
UPM aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista kaikilla sahoillaan sekä Kaukaan vaneritehtaalla Lappeenrannassa, jossa henkilöstö aiotaan lomauttaa yli 90 päiväksi. Kaukaalla lomautuksen piirissä olisivat kaikki tehtaalla työskentelevät 320 henkilöä.
Sahoilla lomautukset alkoivat jo syksyllä. Nyt UPM ilmoitti aloittavansa jälleen yt-neuvottelut kaikilla sahoillaan. UPM:n sahat sijaitsevat Lappeenrannassa, Kajaanissa, Pietarsaaressa, Korkeakoskella, Heinolassa ja Porissa. Nämä sahat työllistävät noin 900 työntekijää ja toimihenkilöä.
Yhtiön mukaan syynä yt-neuvotteluihin on heikko markkinatilanne. Vanerituotteiden ja sahauksen kannattavuus on heikko ja on heikentynyt entisestään alkuvuonna.
EK:n viime viikolla julkaistun suhdannebarometrin mukaan mekaanisen metsäteollisuuden suhdannetilanne onkin äärimmäisen heikko. Toisaalta odotukset lähikuukausista eivät ole aivan yhtä synkät kuin syksyllä, vaikka monet yritykset odottavatkin tilanteen huononevan lisää.
”Panostettava
koulutukseen
lomautusten sijaan”
Puu- ja erityisalojen liitto odottaa UPM:ltä pidättäytymistä irtisanomisista. Niiden ja lomautusten sijaan olisi panostettava koulutukseen. Puheenjohtaja Kalevi Vanhalan (sd.) mukaan nyt on etsittävä muita keinoja, kuin perinteisiä irtisanomisia ja lomautuksia.
Vanhala korostaa, että UPM:n on heti ensi viikolla alkavien yt-neuvottelujen aluksi annettava luottamusmiehille kattava informaatio vallitsevasta tilanteesta, etsittävä vaihtoehtoja henkilöstösäästöille, käsiteltävä henkilöstön edustajilta tulevat ehdotukset perusteellisesti sekä toimittava muutenkin yt-lain mukaisesti.
– Etenkin vuoden toiselle neljännekselle ilmoitettuihin sahapuolen yt-neuvotteluihin on runsaasti aikaa rakentaa yritystä ja sen henkilökuntaa palvelevia koulutuspaketteja.
– Toisaalta yrityksen oma tuotantolaitoskohtainen tai sisäisiä siirtoja tukeva koulutus samoin kuin työvoimaviranomaisten kanssa toteutettava koulutusyhteistyö kyetään selvittämään ja koulutus suunnittelemaan myös ensi viikoksi käynnistyviksi ilmoitetuissa Lahden ja Kaukaan yt-neuvotteluissa, sanoo Vanhala.
Hänen mukaansa UPM:n ilmoitus yt-neuvotteluista oli odotettavissa viime viikon tulosinfon jälkeen. Hän kuitenkin muistuttaa, että huonona aikana henkilökunnasta olisi syytä pitää kiinni, koska nousukausi ja työvoimapula on vielä joskus edessä.