Räsänen tyrmää yhteisen politiikan perussuomalaisten kanssa
Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen korostaa, että kristillisdemokraattien ja perussuomalaisen puolueen lauantaina julkistettu vaaliliitto kesäkuun EU-vaaleissa on puhtaasti tekninen vaaliliitto.
– Liitto Perussuomalaisten kanssa ei kerro mitään kristillisdemokraattien poliittisista linjauksista. Emme ole edes käyneet keskusteluja poliittisesta yhteistyöstä. Kummallakin on oma linja, Räsänen sanoo.
– Tämä on raakaa vaalimatematiikkaa.
Kumpikin puolue asettaa 10 ehdokasta ja vaaliliitto tavoittelee kahta Euroopan parlamentin paikkaa.
Räsänen toteaa, että kristillisdemokraatit olivat valmiita tekemään vaaliliiton minkä tahansa eduskuntapuolueen kanssa.
– Heitin Vasemmistoliiton Martti Korhosellekin, tosin ehkä leikilläni, että entä jos solmittaisiin vaaliliitto.
Vakavammassa hengessä keskusteluja käytiin RKP:n kanssa.
– Se on samassa asemassa kuin me siinä, että kannatus jää alle europarlamenttivaalin äänikynnyksen, Räsänen perustelee.
Hän sanoo, että kristillisdemokraateissa ymmärretään vaalimatematiikan merkitys harvinaisen hyvin. Puoluehallitus on yksimielisesti päätöksen kannalla.
”On olemassa riski”
– Se suorastaan edellytti puoluejohtoa hakemaan vaaliliittoa. Meillä on ollut vaaliliittoyhteistyötä kautta historian.
Epäilyyn, että kristillisdemokraatit nostaisivat liitollaan EU-vastaista perusuomalaista edustajaa europarlamenttiin, Räsänen vastaa, että tavoite on nostaa sinne kristillisdemokraatti.
– On totta, että vaaliliitossa on aina se riski, että paikan vie toisen puolueen ehdokas. Mutta olisi suurempi riski jäädä ilman omaa edustajaa, jos emme olisi menneet vaaliliittoon.
Räsänen kertaa kristillisdemokraattien EU:politiikkaa: puolue ei kannata Euroopan unionin syvää integraatiota. Puolueen mielestä unionia tulee kehittää itsenäisten valtioiden yhteistyöelimenä.
Humaania maahan-
muuttopolitiikkaa
Perussuomalaisiin yhdistetyn maahanmuuttajakriittisyyden tarttumisesta vaaliliiton kautta kristillisdemokraatteihin Räsänen toteaa, että hänen puolueensa keskeisiin teemoihin kuuluu humaani maahanmuuttajapolitiikka.
– Totta kai vaaliliittokumppanilla on aina erilaisia linjauksia, oli puolue mikä tahansa, enkä kiistä, etteikö muiden erilaiset linjaukset häiritsisi. Mutta se on hinta, joka vaaliliitosta maksetaan.
Räsänen ei ota kantaa siihen, että maahanmuuttajakriitikkona tunnettu helsinkiläinen Jussi Halla-Aho harkitsee eurovaaliehdokkuutta Perussuomalaisten listalla.
Keskusteluja vaaliliittopartnerin ehdokasasettelusta ei ole käyty.
– Kumpikin puolue asettaa omat ehdokkaansa. Jos ryhtyisimme käymään keskustelua ehdokkaista, ottaisimme ikään kuin vastuun toisen puolueen ehdokasasettelusta.
– Siihen emme halua tikullakaan koskea.
Ensimmäiset
ehdokkaat nimetty
Kristillisdemokraattien puoluehallitus on nimennyt kolme eurovaaliehdokasta, jotka ovat Niklas Andersson Raaseporista, Sari Essayah Paimiosta ja Markku Holmi Jyväskylästä.
Perussuomalaisten nimeämät ehdokkaat ovat Pertti ”Veltto” Virtanen Tampereelta, Kike Elomaa Maskusta, Pirkko Mattila Muhokselta, Lauri Heikkilä Marttilasta ja Vesa-Matti Saarakkala Kurikasta.