Sähköjätti Fortum ylitti odotukset
Kun muut pörssiyhtiöt kertoivat torstaina huimista tappioista, Fortum paransi tulostaan jopa enemmän kuin oli odotettu. Sen voitto ennen veroja kasvoi loka–joulukuussa vuotta aiemmasta 100 miljoonaa euroa noin 600 miljoonaan.
Tuloksen tärkein tekijä on sähkön tukkuhinta.
– Taas nähdään, että menee taloudella hyvin tai huonosti, Fortumilla menee aina hyvin ja se käärii ylimääräisiä voittoja, kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) toteaa.
Ylimääräistä tulee muun muassa tuulen tuomana, niin sanottuna Windfall-voittona. Viime kuukausien aikana Fortumin ja muiden vastaavien sähköyhtiöiden saamaa windfall-voittoa ovat vaatineet verolle esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, Vasemmistoliiton johtaja Martti Korhonen ja vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.
Windfall-verolla rokotettaisiin ydin- ja vesivoimaa, jotka hyötyvät EU:n päästökauppajärjestelmästä.
Fortum muiden halpaa, päästötöntä sähköä tuottavien yhtiöiden tavoin hyötyy siitä, että sähkön hinta määräytyy kunkin hetken kalleimman tarvittavan varavoimalaitoksen rajakustannuksen mukaan. Varavoimaa tuotetaan useimmiten kivihiilestä.
Tätä voittoa sanotaan windfall-voitoksi eli tuulen tuomaksi tuloksi, joka syntyy ilman voiton saajan merkittäviä toimenpiteitä.
Kuka päättää
hallituksessa?
– Vesivoimaan ja ydinvoimaan perustuva sähköntuotanto säästyy päästökaupan aiheuttamilta kuluilta. Lisäksi ne tuottavat voittoa ilman, että niistä juurikaan on pääomakuluja, Tiusanen perustelee.
Eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana toimivan Tiusasen mielestä windfall-veron toteuttaminen olisi tärkeää.
– Niin voitaisiin palauttaa Fortuminkin saamia tuottoja valtiolle ja valtio voisi edelleen osoittaa niitä ympäristön kannalta kestäviin työllistäviin kohteisiin, Tiusanen maalailee.
Hänestä eduskunnan tulisikin tämän kevään aikana käsitellessään hallituksen ilmasto- ja energiaselontekoa nostaa profiiliaan windfall-veron suhteen. Eduskunta saanee selonteon käsiteltyä huhtikuuksi.
– Pekkarisen ulostulon lisäksi hallituksesta on kuulunut epämääräisen myönteisiä kantoja veroon. Mutta kokoomus näyttää panevan vastaan. Selonteon käsittelyn yhteydessä pitääkin katsoa, kuka vastustaa näin järkeen käyvää hanketta. Samalla voimme nähdä, kuka hallituksessa päättää asioista.
Omistajaohjausta Fortumiin
Toinen vaihtoehto olisi, että Suomessakin sähkön hintaa säätelevässä Pohjoismaisessa sähköpörssissä irrotettaisiin omaksi ryhmäkseen se sähköntuotanto, joka saa windfall-hyötyä.
– Silloin vanhaa ydin- ja vesivoimaa ei kytkettäisi hetkelliseen sähköntuotannon hinnan nousuun, Tiusanen sanoo. Hän toteaa, että jos näin tehtäisiin, windfall-veroa ei tarvitsisi käsitellä.
– Vero on tietysti tässä tilanteessa ensisijainen vaatimus, koska on kestämätöntä järkiperusteillakin, että aina viimeisen tarpeen mukaan koko energiatuotantoketjun tuottaman sähkön hinta nousee
Veron tulisi kattaa koko windfall-voitto.
Suomelle windfall-voitto merkitsee vähintään satoja miljoonia euroja vuodessa, jopa kaksi miljardia.
– Lisäksi valtion pitäisi kohdistaa Fortumiin enemmän omistajaohjausta.
Valtio omistaa yhtiöstä yli puolet.