SAK:n kuuden teollisuusliiton yhteenliittymishankkeessa eletään seuraavan parin viikon aikana ratkaisevia hetkiä. Metalliliiton ja Kemianliiton jäsenet ratkaisevat jäsenäänestyksissään sen, syntyykö maahan uusi TEAM-suurliitto vai ei.
Kun liittohanketta alettiin puuhata vuoden 2007 keväällä, maa eli aivan toisenlaisessa taloustilanteessa kuin nyt. Jäsenäänestykset käydäänkin yt-neuvottelujen varjossa. Metallissa yt-neuvottelut koskettavat useaa kymmentä tuhatta ja Kemiassa yli viittä tuhatta jäsentä.
Juuri nyt onkin vaikea arvioida, mikä vaikutus nykyisellä taloustilanteella on äänestyskäyttäytymiseen. Jokainen äänestykseen osallistuva Metalli- ja Kemianliiton jäsen joutuu pohtimaan kantaansa itse tykönään. Päätösvalta on jäsenistöllä.
Kemianliitossa äänestystulos sitoo liiton hallintoa. Metalliliitossakin tulosta aiotaan kunnioittaa moraalisesti sitovana, vaikka liiton säännöt eivät sitä edellytäkään.
Mahdollinen liittofuusio olisi suomalaisissa oloissa varsin suuri hanke. Siitä on käyty liitoissa vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Mielipiteet eivät noudata poliittisia jakoja ja kuten Metalliliiton liittotoimikunnan jäsen Pertti Turtiainen KU:ssa (4.2.) totesi TEAM-hakkeessa ei nähdä puoluepolitiikkaa.
Liittojen hallinnotkaan eivät ole antaneet mitään suosituksia, vaikka tiedossa onkin, että esimerkiksi molempien äänestävien liittojen puheenjohtajat ovat puhuneet julkisuudessa TEAM-hankkeen puolesta.
Jo etukäteen on kannettu huolta äänestysaktiivisuudesta. Liittojen johto vetoaakin jäsenistöön, että mahdollisimman moni käyttäisi nyt mahdollisuuttaan vaikuttaa. Mitä korkeampi äänestysprosentti on, niin sitä paremman selkänojan se antaa liitoissa päätöksenteolle. Liittovaaleissa on viime aikoina pidetty hyvänä tuloksena sitä, jos puolet jäsenistä käyttää äänestysoikeuttaan.
Äänestyksissä ratkaistaan nimenomaan kuuden liiton fuusio. Jos joku liitoista tipahtaakin joukosta pois, niin tilanne muuttuu ja koko prosessi joutuu uuteen tarkasteluun. Sähköliitossa muun muassa seurataan nyt tarkoin sitä, mihin kemian ja metallin jäsenäänestyksissä päädytään.
Kiirettä riittää
Eduskuntaa on arvosteltu siitä, että se lomaili tammikuussa samaan aikaan, kun maan talous on syöksymässä kohti lamaa. Arvostelu ei oikein osu maaliinsa, vaikka perusteluja lyhyemmällekin talvilomalle varmaan löytyy. Taloustaantuman torjunnassa katseet pitää kohdistaa ennen muuta hallitukseen, joka on vitkastellut elvytystoimiensa kanssa vai olisiko tuhdimpi elvytyspaketti todellakin ollut valmis jo aiemmin, jos eduskunta olisi ollut koolla?
Joka tapauksessa eduskunnan kevät on ehkä normaaliakin kiireisempi ja sitä sävyttävät myös kesäkuun EU-vaalit. Ensi viikolla esiteltävän lisäbudjetin lisäksi käsittelyään on odottamassa monta suurta asiakokonaisuutta, kuten turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, energia- ja ilmastopolitiikka, kauppojen aukioloajat…