Timo Kalli ehdottaa pääomaveron kiristystä
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaatii pääomatulojen verotuksen kiristämistä.
Kalli ehdottaa, että pääomatuloja verotettaisiin ansiotulojen mukaan progressiivisesti. Pääomatulovero on nykyisin 28 prosenttia. Sitä maksetaan esimerkiksi osingoista ja vuokratuloista.
Kalli vaatii pääomatulojen kiristystä nyt siksi, kun työnantajien kansaneläkemaksuista todennäköisesti luovutaan. Lisäksi Kalli mainitsee Sata-komitean ehdotusten toteuttamisen tuovan lisäkustannuksia valtiontaloudelle, johon rahat on löydettävä.
Kalli sanoo, että tähän veronkiristykseen pitää turvautua, vaikka työnantajan kansaneläkemaksuista ei luovuttaisi.
– Kyllä minä olen sitä mieltä (että pääomaveroja on kiristettävä). Kun nyt näyttää niin, että talous ei kasva pitkässä juoksussa ja jos joudutaan velkaakin vielä ottamaan – ja kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnasta pidetään kiinni – niin kyllä se tätä edellyttää.
Heikommassa asemassa olevien ja vähätuloisten ostovoimaa pitää Kallin mielestä parantaa:
– Silloin voidaan vähän koventaa niiden ihmisten verotusta, jotka saavat pääomatuloja. Erityisesti se pitäisi vielä tapahtua niin, että ne, jotka saavat niitä selvästi enemmän, niin ne joutuisivat vielä kovemman rasituksen kohteeksi.
Kalli sanoo, että EU-maat joutuvat julkisen talouden kehityksessä seuraamaan toisiaan.
– Toivottavasti muualla Euroopassa ei mennä toiseen suuntaan. Sitten nämä perustelut joutuu kohtuuttomiksi.
Korhonen odottaa
hallitukselta esitystä
Puheenjohtaja Martti Korhonen sanoo, että Vasemmistoliitto on jo parin vuoden ajan ehdotellut monissa yhteyksissä juuri tällaista pääomaveron kiristystä. Siksi hän toivottaa Kallin ehdotuksen tervetulleeksi.
– Onhan se hyvä, että porvaripuolellakin aletaan pikku hiljaa heräämään näissä asioissa. Tähän asti meidän ehdotuksille on vain kohauteltu olkapäitä. Aina pitää näköjään odotella aika kauan ennen kuin järki tulee käteen.
Korhonen toivoo, ettei kyse ole yksittäisestä keskustan äänestäjien mielialojen hoidosta.
Kokoomus on menestynyt viimeisen puoli vuotta hyvin kannatuskyselyissä osaksi siksi, että se on tehnyt hyviä yksittäisiä keskituloisten hyvinvointia parantavia ehdotuksia julkisuudessa – vaikkeivät ne ole juuri johtaneen mihinkään konkreettisiin uudistuksiin.
Korhonen näkee, että Kallin ehdotuksessa saattaa olla kyse hallituspuolueiden keskinäisestä imagonkohotuskilpailusta.
– Kokoomushan tässä on vienyt ja keskusta on vikissyt. Ikävä kyllä tässä saattaa olla kyse niin sanotusta tupailtapuheesta, mutta todella toivon toista.
– Viime aikoina hallituspuolueilta on kuulunut näissä asioissa vähän ristiriitaisia puheita. Toivottavasti tässä ei ole kysymys paniikkireaktiosta.
Korhonen odottaa nyt hallituspuolueelta konkreettista ehdotusta, että päästään verotusta oikeudenmukaistavaan lainsäädäntötyöhön.
– Eduskunnassa odotellaan nyt esitystä. Näistä puheista pitää nyt päästä konkreettisiin tekoihin.
Kalli kiistää
imagon kohotuksen
Ryhmäpuheenjohtaja Kalli kiistää, että hänen esityksessään olisi kyse keskustan imagon kohotus tai aktivoituminen sen vuoksi, että kokoomus on menestynyt sosiaalipoliittisilla aloitteillaan. Hän sanoo, että keskustelunavaus on vakavasti otettava.
– Kyllä minun ulostuloni lähtee pelkästään siitä, että kun ruvettiin keskustelemaan Kela-maksujen siirrosta ja Sata-komitean ehdotusten maksatuksesta, niin minä halusin siihen tuoda tämän ehdotuksen.
Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Heikki A. Ollila tyrmää Kallin ehdotuksen Yleisradiolle antamassaan (29.1.) lausunnossa.
Ollila sanoo, että Kallin ehdotuksessa ei ole kysymys sosiaaliturvan rahoituksesta, vaan sillä halutaan korjata keskustan kannatusta.
Ollilan mielestä ehdotuksen heikko kohta on veronkiristyksen olematon tuotto. Hän sanoo, että pääomatulot pakenisivat verotuksen ulkopuolelle.