Opetusvirasto pyörsi puheensa
Häätöilmoitus tuli teatterilaisille täytenä yllätyksenä.
– Kyllä me olimme ihan puulla päähän lyötyjä, kun ilmoitus tuli. Olimme hieman aikaisemmin saaneet sellaisen viestin, että meitä ei heitetä ulos, kun olemme niin pitkäaikainen näyttämö. Seuraavassa käänteessä tulikin sitten tällainen aivan päinvastainen viesti, kertoo Elannon Näyttämön tiedottaja Eija Kankare.
– Kyllä meille annettiin väärää informaatiota. Sehän on kuitattu sillä, että me olemme ymmärtäneet asia väärin. Ihmettelemme vain, kuinka voi ymmärtää väärin jos ensin sanotaan, ettei ole mitään vaaraa. Te olette niin kunnioitettava vanha perinteinen näyttämö, että kyllä olette turvassa.
Helsingin Työväenopiston mennessä remonttiin he tarvitsevat tiloja studionäyttämölle. Osittain heidän toimintansa jo on siirtynyt Elannon näyttämölle.
– Se on ainakin sellainen virallinen selitys sille, miksi meidän on lähdettävä. Lisäksi kaupunginopetusviraston toimenkuvaan ei kuulu tilojen vuokraaminen ulkopuolisille tahoille. Kaikki muut vuokralaiset on jo häädetty ulos ja Näyttämö on viimeinen lähtijä.
– Meidän toiminnan sovittaminen olisi ollut ihan mahdollista. Olisimme voineet olla siellä vaikka vain viikonloppuisin tai myöhäisinä arki-iltoina, kyllä se palapeli olisi ollut soviteltavissa. Olimme valmiita maksamaan kovempaa vuokraakin.
– Tässä päätöksessä ei ole yhtään painanut tämä meidän historia.
Uutta tilaa
etsimässä
Elannon Näyttämöllä on jäsenistöä, joka on ollut aktiivisena toiminnassa mukana jo nelisenkymmentä vuotta. Heille häätöilmoitus oli erityisen ikävä yllätys.
– Fiilis kuitenkin on sellainen, että ei tässä periksi ruveta antamaan. Kyllähän Helsingissä harrastajateatterit esiintyy vaikka missä luukuissa. Ei siitä ongelmaa muodostu, kunhan nyt vaan löydetään joku tila.
Näyttämö etsii aktiivisesti uutta tilaa, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Tilan täytyy vetää yli sata henkeä ja olla suhteellisen korkea, muuten tulee hankaluuksia.
– Kyllä me se ymmärretään, ettei tuollaista noin upeaa tilaa saada missään tapauksessa. Sijainnin suhteen olemme kuitenkin aika tarkkoja, Näyttämö on profiloitunut Kallioon. Kantakaupungin alueelta sen uudenkin tilan pitäisi löytyä.
Elannon Näyttämön katsojakunta on pääasiallisesti aika iäkästä, eikä välttämättä löydä uuteen toimipisteeseen.
– Muuttamisesta tiedottaminen vaatii toimenpiteitä juuri siihen kohderyhmään. Jos joutuisimme muuttamaan vaikka Vantaalle en tiedä kuinka halukkaita he olisivat sitten tulemaan meitä sinne katsomaan, Kankare pohtii.
Lisäksi uuden paikan pitäisi olla pysyvä, jotta katsojakunta säilyisi.
Kankareen mielestä uusiin tiloihin siirtyminen tuo mukanaan jotain positiivistakin, kunhan tilat ensin löydetään.
– Ainahan se muodostaa jotain uutta, kun aletaan tekemään uusiin tiloihin.
Aktiivista
teatteria
Uusi tilanne tulee vaikuttamaan myös rahoitusrakenteeseen ja siihen kuinka rahoitusta hankitaan. Näyttämö saa HOK-Elannolta toiminta-avustusta, loput rahoituksesta tulee lipputulojen kautta. Suurimmat menoerät syntyvät vuokrista ja ohjaajanpalkkiosta. Elannon Näyttömän produktiot toteutetaan aina ammattiohjaajan kanssa.
– Olemme pitäneet toiminnan edellytyksenä sitä, että on ammattiohjaaja. Sillä tavalla pyritetään pitämään tasoa yllä, Kankare toteaa.
Aktiivista jäsenkuntaa Näyttämöllä on parisenkymmentä henkilöä. Lisäksi esiintymään ovat päässeet niin Kallion ilmaisutaidonlukion oppilaat kuin Helsingin evankelisenopiston draamaopiskelijatkin.
Elannon Näyttämö on tuottanut kaksi ensi-iltaa vuosittain, yhden aikuisille ja yhden lapsille. Kutakin näytelmää esitetään viitisentoista kertaa. Lastennäytelmä saattaa kerätä jopa tuhat katsojaa katsojaa.
– Lastennäytelmät myyvät paremmin, kun kilpailu ei ole niin kovaa. Maaliskuussa ensi-iltaan tulevaan Tuhkimoonkin on jo tullut ihan hyvin lippuvarauksia. Jos rahaa haluaisi tehdä niin kannattaisi vain paukuttaa Prinsessa Ruususta, Muumipeikkoa ja Mikki Hiirtä, Kankare sanoo.