Kaarinassa töitä pitkäaikaistyöttömille on tarjolla kaupungin yksiköissä, valtiolla ja kolmannella sektorilla. Yrityksiin laki ei suo kuntouttavaa työtoimintaa, mutta niihinkin voidaan pitkäaikaistyöttömiä ottaa esimerkiksi työharjoitteluun.
Töitä on päiväkodeissa, kouluissa, museovirastossa, rakennuspalveluissa, vanhusten yksiköissä, kahviloissa, keittiöissä, korjaamoissa, puuverstaassa, kierrätyksen piirissä.
– Pyrimme siihen, että kukaan ei ole kotona yksin, sanon työsuunnittelija Anita Marttala.
– Meidän kokemusten mukaan aktiivitoimenpiteessä mukana oleminen on eduksi asiakkaalle.
Liikkeelle lähdetään aktivointisuunnitelmasta, jossa kartoitetaan asiakkaan tilanne: terveys, ammattitaito, koulutus, työkokemus.
– Mietimme asiakkaan ja kuntoutusohjaajan kanssa, millainen työpaikka ja työtehtävä olisi sopiva. Tarjoamme olemassa olevia paikkoja, mutta hankimme myös uusia. Jos asiakas harrastaa teatteria, voimme pyrkiä tekemään sopimuksen teatterin kanssa.
Marttala korostaa, että Kaarina tarjoaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille oikeita töitä.
– Monessa kunnassa on perustettu kuntouttavan työtoiminnan keskuksia. Meillä ei keskusta ole, me haemme työpaikat avoimilta työmarkkinoilta. Ihmisellä on parempi mahdollisuus saada sitten myös oikea työ, jos näissä paikoissa avautuu työpaikkoja.
Vaikka Marttala puhuu paljon syrjäytymisen ehkäisystä, hän sanoo myös, että Kaarinassa tavoitteena on myös se, että ihmiset palaavat vapaille työmarkkinoille.
– Näin on erityisesti nuorten ihmisten kohdalla. Toinen tavoite selvittää, onko asiakkaan paikka ylipäätään työmarkkinoilla. Jos työkyky ei ole riittävä, hänen paikkansa on eläkkeellä.