Viennin veturin näkymät eivät kohene tänä vuonna
Suomen tärkeimmällä vientialalla teknologiateollisuudella oli pelkästään huonoja uutisia, kun se kertoi keskiviikkona suhdannenäkymistään.
Liikevaihto tosin kasvoi vielä viime vuonna kaikkiaan 5 prosentilla, noin 78 miljardiin euroon. Kuitenkin vuoden viimeisellä neljänneksellä ala lähti jyrkkään syöksyyn.
Uusien tilauksen määrä hupeni peräti 41 prosentilla edellisestä vuosineljänneksestä ja suunta jatkuu. Tammikuussa 60 prosenttia alan yrityksistä raportoi tarjouspyyntöjen oleellisesta vähenemisestä loppuvuoden tilanteeseen verrattuna.
Erityisen voimakkaasti ovat vähentyneet vientiin menevät tilaukset.
Lähikuukausien ennusteen mukaan liikevaihto ja henkilöstömäärä supistuvat. Tällä hetkellä lomautettuna on 15 000 henkeä ja yt-neuvottelujen piirissä paljon lisää. Uutisia uusista lomautuksista saadaan viikoittain.
Ei käännettä tänä vuonna
Synkkyyttä korostaa, että käännettä parempaa ei ole näköpiirissä.
– Jotkut ekonomistit ovat arvioineet käänteen parempaan tapahtuvan jo ensi kesänä. Ei ainakaan meidän alallamme, vakuutti toimitusjohtaja Martti Mäenpää.
Hänen mukaansa ei ole mitään merkkejä, että kysyntä kääntyisi nousuun tämän vuoden aikana.
Mäenpään mukaan katse on nyt käännettävä taantuman jälkeiseen tulevaisuuteen. Vaikka nyt henkilöstö vähenee, uutta ja osaavaa työvoimaa tarvitaan tulevina vuosina.
Mäenpään mielestä nyt jos koskaan on aika sijoittaa koulutukseen.
– Kilpailu ei suinkaan helpotu, kun lama väistyy. Jos nyt ei satsata tulevaisuuteen, olemme tuhon tiellä.
Teknologiateollisuus kannustaa yliopistouudistuksen toteuttamiseen kärkihankkeena Aalto-yliopisto. Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit on järjestön mielestä saatava uudelleen nousuun, jotta tavoiteltu neljän prosentin taso bruttokansatuotteesta saavutetaan vuonna 2010. Teknologiateollisuus kehottaa myös lisäämään Tekesin rahoitusmahdolli
Teknologiateollisuus korostaa tilanteen vaatimusten huomioimista loppukeväästä käytävissä palkkaneuvotteluissa. Teollisuuden mukaan niiden lähtökohta on sellainen, että palkkakustannukset kasvavat kolmella prosentilla, kun muut viisarit alalla sojottavat jyrkästi alaviistoon.
Varatoimitusjohtaja Risto Alangon mukaan siitä ei kuitenkaan seuraa, että maahan pitäisi ryhtyä rakentamaan laajaa työmarkkinaratkaisua taantuman yli. Teknologiateollisuus käy neuvottelut omien sopimuskumppaneidensa kanssa ja sillä siisti.
– Meillä on yhteinen huoli palkansaajajärjestöjen kanssa. Miten päästään taantuman yli ilman tarpeettomia työllisyystappioita, Alanko totesi.
Teknologiateollisuudella riittää kiinnostusta myösmuiden alojen palkkakehitykseen. Sen mielestä muiden alojen ylimitoitettu palkkakustannusten kehitys olisi arvioitava nyt uudelleen vastaamaan taloustilanteen jyrkkää heikkenemistä.