Jyväskylän yliopistossa toteutettu Paletti-tutkimusprojekti tuo kaivattua tutkimustietoa julkisuudessa tunteenomaisena ryöppyävään ja aivan epäasialliseen päivähoitokeskusteluun.
Kotirouva Nina Mikkosen mielipide, jonka mukaan ajatus lastentarhoista pohjautuu natsi-Saksaan ja natsijohtaja Heinrich Himmlerin ajatuksiin, ei juurikaan kommentoimista ansaitse. Sen voisi kuitenkin todeta, että mikäli kotiäidin mielipiteet ovat tuota tasoa, ehkä perheen lasten sellaisessa tapauksessa olisi hyvä päästä välillä hieman toisenlaiseenkin virikeympäristöön, vaikkapa puolipäiväpaikalle ammattihenkilöstön hoitamaan päiväkotiin. Näin erityisesti sellaisessa tapauksessa, että kotiäidin puolisokin kehuu olevansa vaimon kanssa täysin samalla linjalla.
Suomen Akatemian rahoittamaan Paletti-tutkimukseen pohjautuva teos ”Perhe-elämän Paletti – vanhempana ja puolisona vaihtelevassa arjessa” kertoo lapsiperheiden vanhempien kokevan työn vaikutukset perhe-elämään pikemminkin myönteisinä kuin kielteisinä.
Yli 200 lapsiperheen arkea kartoittaneen tutkimuksen mukaan ”työpäivän onnistumiset kantautuivat kotiin hyväntuulisuutena ja rentoutuneisuutena”.
Vanhempien työssäkäyminen sinänsä ei selvästikään tee lapsista tai perheistä onnettomia. Perheen arkeen ja jaksamiseen vaikuttavat hyvin monet yhteiskunnalliset ratkaisut, kuten vanhempien työajat ja miten hyvin päivähoitoa on tarjolla. Mitä tyytyväisempiä vanhemmat ovat päivähoitoon ja mitä paremmin vanhempien työajat sopivat lasten päivähoidon aikatauluihin, sitä vähemmän vanhemmilla on stressiä ja sitä helpommin työn ja perheen yhteensovittaminen sujuu.
Kynnyskysymykseksi näyttää tutkimuksen mukaan nousevan työpäivän pituus. Jos työpäivät venyvät kohtuuttomasti, se kyllä pistää arjen sekaisin ja pinnan kireälle.
Saman voi tietysti saada aikaan myös se, jos päivähoitoa ei ole tarjolla lähellä kotia tai vanhempien työpaikkoja. Helsinkiläisvanhempien aikaa vievä sukkulointi aamuin illoin ympäri kaupunkia ei kerro päivähoidon turmiollisuudesta lasten kannalta, vaan sitä, ettei hoitopaikkoja ole riittävästi siellä missä niitä tarvitaan.
Ei muuten ole aivan tavatonta sekään, että yksin kotona lasten kanssa oleva kotiäiti tai -isä väsähtää taakkansa alle ja stressaantuu.