Vantaan vasemmisto nuorensi johtoaan
Vasemmistoliiton tavoitteita oikeana pitävän Katja Koivunmaan, 29, mielestä puolueen johtoa on syytä nuorentaa. Elämme mielikuvien ja imagojen maailmassa. Niiden parantamisessa Vasemmistoliitolla on paljon tehtävää. Koivunmaa olisi tässä työssä valmis ottamaan oppia yritysmaailmasta.
Vasemmistoliiton kannatuksen hiipumisen takana on nuorten matala kiinnostus puoluetta kohtaan. Sitä äänestävien joukossa puuttuu yhä enemmän myös keski-ikäisiä äänestäjiä.
– Lisäksi sanomamme ei erotu muiden suurten puolueiden sanomasta. Julkisuuskuvamme on myös hiukan vanhahtava, sanoo Koivunmaa
– Eikä mielestäni yhtään auta se, että tuomme itse esiin julkisuuteen niitä asioita, joista puolueemme jäsenistö on eri mieltä, vaikka olenkin tottakai avoimuuden kannalla.
Puhetta Vasemmistoliiton uudistamisen tarpeesta on viime aikoina esiintynyt Koivunmaan mielestä kiitettävän paljon. Hän itse näkee uudistamisen tarkoittavan uuden rakentamista vanhan rinnalle.
Rohkeutta
avauksiin
– Puolueemme on nuorennettava ja raikastettava imagonsa. Sen on tehtävä uusia ja rohkeampia avauksia vanhoja toimivia tapoja ja käytäntöjä unohtamatta. Tämä tarkoittaa monessa tapauksessa sitä, että tuodaan esiin uusia näkökulmia, viedään asioita äänestykseen kaupunginvaltuustossa ja kerrotaan kansalaisille miten tehdyt päätökset vaikuttavat heidän arkielämäänsä.
– Meidän on kiinnitettävä huomiota siihen, miten asiat ilmaisemme. On äärimmäisen tärkeää puhua asioita kadunnaisen ja -miehen kielellä.
Koivunmaa kertoo Vantaan vasemmistoliittolaisten heränneen tämän asian tärkeyteen syksyn kuntavaalien yhteydessä.
– Teimme Vantaalla upean kaupunkiohjelman, jossa kerroimme tavoitteistamme. Vaalien jälkeen jouduimme kuitenkin toteamaan, ettei sen sanoma tainnut avautua, ellei sitä katsonut vasemmistolaisten silmälasien läpi. Perille saattoi jäädä menemättä esimerkiksi se mitä tarkoittaa kohtuuhintainen vuokra-asuminen? Olisi mieluummin pitänyt kirjoittaa, että vuokra-asuntoon on oltava varaa myös Jumbon kaupan kassalla työskentelevällä.
– Meidän on pohdittava mitä me lupaamme, miten asiamme kerromme, jotta saamme sanomamme erottumaan muiden puolueiden lupauksista.
Kunnallisjärjestön puheenjohtajana Koivunmaa korostaa alue- ja paikallistason työn merkitystä. Sen tason toiminnan kehittäminen nykyistä monipuolisemmaksi tekee toimintaan mukaan tulemisen uudelle jäsenelle helpommaksi.
– Kokoukset eivät saa olla ainoa toimintamuoto, vaan on kehitettävä vaihtoehtoisia toimintatapoja. Vantaalla olemme esimerkiksi järjestäneet nettikoulutusta jäsenistöllemme. Tarkoituksenamme on myös muodostaa varjolautakuntia tukemaan ja helpottamaan lautakuntaedustajien työtä.
Avoimuus
arvoonsa
Vantaan Vasemmistoliitoksi nimensä muuttaneessa Vasemmistoliiton Vantaan Kunnallisjärjestössä on Koivunmaan mukaan tehty viimevuosina hyvää työtä.
– Voin sanoa, että Vantaan Vasemmistoliitossa on ollut ja on hyvä meininki. Tämä ei tarkoita, etteikö haasteita löytyisi edelleen.
Nuoria on osastojen toiminnassa mukana vähän ja alueelliset erot osastojen aktiivisuudessa ovat suuret. Uusi puheenjohtaja uskoo avoimuuden olevan paras keino tilanteen kohentamisessa.
– Vakaa aikomukseni on puheenjohtajakaudellani saada alueosastojen toimintaan mukaan lisää aktiiveja, viestiä aikaisempaa avoimemmin asioita, luoda kontakteja erilaisiin kansalaisjärjestöihin Vantaalla. Tämä johtaa Vasemmistoliiton kannatuksen kasvuun.
– Vantaalla olemme nimen nykyaikaistamisen lisäksi ottaneet jo joitakin askelia uudistuksen tiellä. Julkistamme pian uudet nettisivut, blogin ja uuden ilmeen. Olemme myös jo perustaneet järjestötyön kehittämistyöryhmän pohtimaan toiminnan monipuolistamista ja viestinnän kehittämistyöryhmän pohtimaan ulkoisen ja sisäisen viestinnän kehittämistä.
– Vastuun suuntaaminen kunnallisten luottamustehtävien hoidossa entistä enemmän nuorille on osa uudistumistamme.
Yhdistymisen
reunaehdot
Toimivan yhteistyön löytyminen pääkaupunkiseudun kaupunkien kesken on koko maan etu. Tämän yhteistyön haasteet liittyvät Katja Koivunmaan mielestä pitkälti seudun kaupunkien erilaisiin taloudellisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Vantaan taloudellinen tilanne on kaikkein haastavin. Sillä on eniten velkaa ja sen työttömyysaste on korkein.
Koivunmaalla on pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistymiselle kolme reunaehtoa.
Yhdistämisestä tulee järjestää kunnallinen kansanäänestys kaikissa kolmessa kaupungeissa ja ennen äänestämistä on tehtävä selvitys siitä, miten alueellinen demokratia toteutettaisiin uudessa suurkaupungissa. Kuntien yhteenliittyminen ei myöskään saisi heikentää nykyisestä kunnallisten palveluiden laatua tai saatavuutta yhdelläkään asuinalueella.
– Vasemmistoliitto voisi olla tässä asiassa aktiivinen ja luonnostella mallin, jossa nämä reunaehdot toteutuisivat myös käytännössä eikä vain paperilla.