Tärkeintä on taata tasavertaiset mahdollisuudet liikuntaan
– TUL:lla on perustehtävä, jonka merkitys vain korostuu taloudellisesti vaikeissa tilanteissa, katsoo liiton puheenjohtaja Sirpa Paatero.
Paateron mukana TUL:n rooli ja tehtävät nyky-Suomessa ovat aika lailla samanlaiset, mitä aina ovat olleet.
– Haluamme tarjota kaikille tasavertaiset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. TUL on korostanut tätä aina ja korostaa edelleen.
TUL on yksi maamme suurimmista ja toimivimmista kansalaisjärjestöistä.Sillä on 300 000 jäsentä ja yli1 000 seuraa. Liiton seuroissa harrastetaan 59 urheilumuotoa. Vuonna 1993 Suomessa toteutetun urheilun järjestörakenneuudistuksen jälkeen TUL on keskittynyt nuorisourheiluun, kuntoliikuntaan ja seuratoiminnan kehittämiseen. Huippu-urheiluvastuu on lajiliitoilla ja Olympiakomitealla.
TUL:n tavoitteena on huolehtia siitä, että kaikilla kansalaisilla ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai varallisuuteen katsomatta olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa hyvässä seurassa omassa asuinympäristössään.
Mahdollisimman matala kynnys liikunnan harrastamiseen mahdollisimman monelle. Tämän katsoo TUL puheenjohtajansa mukaan ykköstehtäväkseen.
Liitto panostaa puheenjohtajansa mukaan entistä enemmän suoraan seuratoimintaan. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa valtion liikuntatuessa toteutuva suuntautuminen suoraan seuratukeen on tältäkin kannalta hyvä liike.
Varapuheenjohtaja Kari Uotila pitää hyvänä, että Suomen Liikunta ja Urheilu -järjestössä jo kaksi vuotta käyty kiistely organisaation hallinnon uudistamisesta alkaa olla loppusuoralla. SLU tekee ensi kuun kokouksessaan muun muassa päätöksen hallituksen valintatavan muuttamisesta ja supistaa sen kokoa.
SLU:n hallituksen valinnassa on tähän asti toteutettu moniarvoisuus jakamalla hallituspaikat eri osapuolen mandaatein. Nyt esitetään järjestön sääntöjen muuttamista siten, että luovutaan mandaattikäytännöstä – luopumatta kuitenkaan moniarvoisuuden tavoitteesta. Hallitus valitaan jatkossa suhteellisella vaalilla, jossa jokaisella 125 jäsenjärjestöllä on kokoon katsomatta yksi ääni.
TUL oli yksi järjestöistä, jotka ajoivat mandaattiajattelussa pysymistä.
– Olemme kuitenkin tyytyväisiä siihen, että hallituksen vaalitavassa päädyttiin lopulta niin sanottuun henkilökohtaiseen suhteelliseen vaalitapaan, kertoo Uotila.
Hallituksen yksitoista jäsentä valitaan kompromissiesityksen tullessa hyväksytyksi vaalissa, jossa ei käytetä listoja. Sääntömuutos vaatii voimaan tullakseen kahden kolmasosan enemmistön.