Irtisanottu tarvitsee kiireellistä tukea, joskus kriisiapuakin
Viime laman henkisistä iskuista kärsitään vieläkin. Psykologi Pirkko Lahti kehottaa työnantajia satsaamaan irtisanottuihin, jotta samankaltaista laskua ei jouduttaisi maksamaan toistamiseen.
– Työntekijöitä on vaadittu sitoutumaan työhönsä ja työpaikkaansa. Irtisanominen on työntekijälle kova isku. Vastapainoksi työnantaja voisi pehmentää iskua järjestämällä irtisanotuille kiireellistä tukea.
Lahti arvelee, että tunteiden tuulettaminen ja tilanteen läpikäyminen ohjatusti työpaikalla auttaisi jo monia. Jos siihen vielä yhdistettäisiin työnantajan järjestämä tietoisku sosiaalitoimen, Kelan ja työvoimaviranomaisten palveluista, irtisanotut saisivat eväitä selvitä eteenpäin.
– Työssäkäyvät eivät tunne turvaverkon etuuksia, koska he eivät niitä juuri tarvitse, Lahti perustelee ideaansa.
Mikäli työnantajat eivät ymmärrä tarjota irtisanotuille apua, jaksamisen eväitä voisi hänen mielestään tarjota ammattiosasto.
Työpajoja
aikuisellekin
Erityisen huolissaan Pirkko Lahti on irtisanottujen miesten jaksamisesta. Työttömiksi joutuneet naiset tarttuvat helposti kodin askareisiin ja järjestävät vaikka suursiivouksen. Miehelle ei nyky-yhteiskunnassa välttämättä löydy enää pihatöitä. Toiminta purkaa Lahden mukaan tehokkaasti ahdistusta.
– Nyt miehillä on vain kapakka. Kansalais- ja työväenopistojen kursseille tarvitaan rahaa ja ennakkoilmoittautuminen. Kunnat voisivat järjestää aikuisellekin työpajoja nuorten työpajojen tapaan, Lahti esittää.
– Mikään ei estä laittamasta kokeneempia ja nuoria samaan työpajaan. Siitä voisi syntyä kaveruussuhteita yli sukupolvirajojen!
Ratkaisut
nopeasti
Viime aikoina on lopetettu kokonaisia työpaikkoja ja yrityksiäkin. Esimerkiksi Kemijärven sellutehtaan lomautus hoidettiin psykologin mukaan huonosti.
– Usein irtisanotaan ihmisiä, jotka ovat ääriään myöten täynnä työtä. Ihmisten logiikka kertoo, että meitä tarvitaan, kun ylitöitäkin teetetään. Tilanne on ihmisen terveen järjen ja sisäisen moraalin vastainen.
Yleensä lomautus tai irtisanominen koskee vain osaa työpaikan henkilöistä. Lahden mukaan uutinen vähennyksistä käynnistää henkilökohtaisen sokkiketjun. Sen lisäksi työntekijöiden keskinäinen lojaalius rupeaa hiipumaan. Alkaa kyynärpäätaktikointi ja mustamaalaus.
– Jos ihmisessä on halpamaisia piirteitä, ne käynnistyvät juuri tällaisissa tilanteissa, hän muistuttaa.
Siksi kipeätkin vähennysratkaisut tulisi hänen mukaansa tehdä mahdollisimman nopeasti.
Hän muistuttaa, että helppoa ei ole niilläkään, jotka työpaikalle jäävät.
– Turvattomuus kuluttaa ihmistä, etenkin jos käy ilmi, etteivät tehdyt lomautukset tai irtisanomiset riitäkään.