Kunnat hassasivat satoja miljoonia työllistämisrahoja
Kunnat hassasivat viime vuonna syyskuun loppuun mennessä runsaan 107 miljoonaa pitkäaikaistyöttömien työllistämisrahoja sakkona valtiolle.
Esimerkiksi Oulun kaupunki menetti tuona aikana 3,4 miljoonaa euroa.
Ne ovat rahoja, jotka kunnat joutuvat maksamaan ollessaan passiivisissa pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä. Vuonna 2006 voimaan tulleen työmarkkinalakiuudistuksen myötä kunnat joutuvat maksamaan puolet niiden työmarkkinatukea saavien työttömien työttömyyskustannuksista, jotka ovat olleet työttöminä yli 500 päivää eivätkä ole päässeet töihin tai aktivointitoimiin.
– Lain tarkoituksena oli kannustaa kuntia työllistämään pitkäaikaistyöttömiä, entinen kansanedustaja, oululainen kaupunginvaltuutettu Anne Huotari (vas.) sanoo. Hän on laskenut kotikaupunkinsa passiivisuudesta aiheutuneen menetyksen. Se on yli kokonaisuudessaan yli 10 miljoonaa euroa vuoden 2006 alun jälkeen.
– Ne rahat olisi voinut käyttää työllistämiseen, hän sanoo.
– Jos kunta aktivoi työttömät, valtio ei peri kunnilta tätä työllistämissakkoa.
Huotari on tutkinut Pohjois-Pohjanmaan tilastoja ja niistä paljastuu, että seudun 40 kunnasta vain muutama on pyrkinyt kunnolla hoitamaan pitkäaikaistyöttömien työllistämisen. Esimerkiksi Raahessa on saatu hyviä tuloksia.
Kun sakkoja oli tulossa maksuun, päätettiin, että kaupungin jokaisen yksikköön otetaan vähintään yksi työtön kuntouttavaan työtoimintaan. Näin Raahen kaupunki aktivoi jo kolmessa kuukaudessa 60 pitkäaikaistyötöntä. Pitkäaikaistyöttömien määrää onkin lähes puolittunut ja kaupunki on säästänyt runsaat miljoona euroa.
– Oulussa sen sijaan on edelleen noin 2 000 työmarkkinatuen saajaa, jotka olleet työttömänä yli 500 päivää, Huotari sanoo.
Laki ei edellytä, että juuri kunta olisi työllistäjä. Töitä voi löytyä myös vaikkapa kolmannelta sektorilta tai yrityksistä.
Huotari arvioi lain olevan niin monimutkainen, että kunnat eivät tajunneet joutuvansa maksumiehiksi.
– Kunnissa ei ole ihmisiä, jotka seuraisivat työllisyyslainsäädännön muutoksia.
Hän on lisäksi sitä mieltä, että kunnilta hiipui työllistämisinto 90-luvulla.
– Kukaan ei välitä tästä porukasta.
Kaikkiaan kunnat maksoivat näitä rahoja Kelalle 178 miljoonaa euroa vuonna 2006, 159 miljoonaa vuonna 2007 ja 107 miljoonaa tammi–syyskuussa vuonna 2008. 500 päivän ylittäneen työttömyyden perusteella työmarkkinatuella oli tammi–elokuussa 2008 keskimäärin 44 600 henkilöä.