Lapintie paheksuu puolustusmenojen korotusta
Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintietä tuohduttaa puolustusmenojen kahden prosentin korotus vuosittain vuodesta 2011. Korostus sisältyy perjantaina julkistettuun hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon vuosille 2009–2013. Lapintie löytää syylliset ensisijassa kokoomuksesta.
– Tässä toimitaan päin vastoin kuin mitä viime keväänä eduskunnassa sovittiin. Asevarusteluun uskova kokoomus ei voimansa tunnossa piittaa eduskunnan yhteisesti sopimasta kannasta, Lapintie sanoi perjantaina.
– Kokoomus ja hallitus kulkevat nyt kenraalien talutusnuorassa.
Lapintie painottaa, että puolustusmenojen korottaminen saisi perustua ainoastaan realistisiin sotilaallisiin uhkiin.
– Suomella ei sellaisia ole. Sen sijaan uhkaa talouslama, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutos, jotka vaatisivat hallitukselta kaiken huomion, hän toteaa.
– Hallitus perustelee Suomen kilpavarustelua aseteknologian kallistumisella. Sama kustannusten nousu koskee muitakin aloja, mutta esimerkiksi sairaalateknologian kallistuminen ei ole johtanut terveydenhuollon vuotuiseen määräraha-automaattiin.
Eduskunnan turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä toimiva Lapintie muistuttaa, että seurantaryhmän kesäkuussa 2008 yksimielisesti hyväksymä raportti piti epätarkoituksenmukaisena kasvattaa puolustusmenojen suhteellista osuutta valtion kokonaismenoista.
– Tuolloin kokoomus ei saanut kovasta yrityksestään huolimatta tahtoaan läpi seurantaryhmässä, hän sanoo.
Lapintien mukaan kiistely oli värikästä.
– Ryhmän kokous jouduttiin useaan otteeseen keskeyttämään. Kerran jopa kokoomuksen edustaja Olli Nepponen poistui ovet paukkuen. Kokoomuksen yhteistyökyvyttömyys viivästytti seurantaryhmän raporttia merkittävästi.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Jaakko Laakso (vas.) arvioi, että presidentti Tarja Halosen ote on lipsumassa.
– Kokoomuksen kynänjälki näkyy turvallisuus- ja puolustusselonteossa ilmiselvänä tukena Nato-jäsenyydelle, vaikka Suomi ei lähivuosina aiokaan hakea sotilasliiton jäsenyyttä, Laakso totesi perjantaina.
– Vaikuttaa siltä, että kokoomus on saanut niskalenkin sekä keskustasta että presidentistä. (KU)