EK:n ekonomisti Penna Urrilakin povaa pitkää taantumaa:
Vuodenvaihteen jälkeen Suomessa on ilmoitettu lomautuksista tuhannen ihmisen päivävauhdilla. Viime aikoina enemmänkin. Kuinka kauan tätä jatkuu ja missä vaiheessa talouskriisiä nyt eletään, ekonomisti Penna Urrila Elinkeinoelämän keskusliitosta?
– Tässä kriisissä on ollut useita vaiheita. Ensimmäiset tulivat esille Yhdysvaltain finanssimarkkinoilta jo 2007 ja siitä aalto levisi rahoitusmarkkinoille ympäri maailmaa. Seuraavassa aallossa tämä muuttui globaaliksi reaalitalouden kriisiksi, joka on ollut päällä vasta viime syksystä.
– Massiiviset tukitoimet finanssimarkkinoilla ovat jossain määrin rauhoittaneet tilannetta siellä ja ainakin estäneet täydellisen romahduksen.
– Reaalitalouden puoli näyttää tällä hetkellä valitettavasti säilyvän heikkona pitkään. Varsinkaan Euroopassa ei ole nähty kuin vasta alkua. Tämä vuosi on menetetty tapaus. Jos hyvin käy, niin vuoden mittaan voi alkaa tulla ensimmäisiä positiivisia signaaleja, mutta heikosta kehityksestä joudutaan lukemaan vielä paljon. Enkä usko, että ensi vuonnakaan päästään vielä sellaiseen kasvuun maailmantaloudessa, mihin on totuttu.
Irtisanomisia
laman pitkittyessä
Suomessa on tähän asti lohduttauduttu sillä, että nyt lomautetaan, muttei irtisanota. Kuinka kauan tällainen lomauttaminen voi jatkua ja kestää, ja missä vaiheessa ne muuttuvat irtisanomisiksi?
– Tässä tilanteessa on sellaista uutta ilmiötä, että eräät markkinat ovat täysin jumissa. Näin on osittain rahoitussyistä. Kun asiakkaat eivät ole saaneet rahoitusta, niin tilauksia ei ole tehty ja yritykset ovat äärimmäisen varovaisia. Ne toimivat minimissään.
– Näin ei voi kovin pitkään jatkua. Luultavasti nämä tukitoimet ainakin jossain määrin lieventävät tätä tilannetta ja se on ehkä se keskeinen syy, että on turvauduttu juuri lomautuksiin. Nähdään, että tässä on tilanne, jossa ennusteen tekeminen vähänkään pidemmälle on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta.
– Mutta jos alkaa selkiytyä sellainen näkymä, että tässä on kyseessä vuosikausien lama maailmantaloudessa, niin silloin irtisanomisia ei voida välttää.
Hirvittävä työttömyyspotentiaali on nyt muhimassa?
– Kyllä. Mutta voi ajatella positiivisemminkin, että kun ei ole vielä tietoa, niin ei myöskään haluta tehdä mitään pysyvämpiä toimenpiteitä tässä vaiheessa. Nyt on aika lailla odottava tunnelma, Urrila arvioi.
Tulosjulkistuksista
ehkä positiivistakin
Nokia aloitti torstaina pitkälle kevääseen jatkuvan yritysten viime vuoden tulosten julkistamisen. Onko tässä yhteydessä odotettavissa dramaattisia uutisia lomautuksista ja irtisanomisista?
– Kyllähän näitä on ilmoiteltu jo tulosvaroitusten yhteydessä. Pörssiyrityksellä on velvollisuus ilmoittaa, jos aikaisemmin annetut tiedot eivät pidä paikkaansa.
– Ei voi sulkea pois, etteikö tällaisia uutisia tule ainakin joidenkin yritysten tulosjulkistuksissa. Mutta samalla tulosten julkistaminen voi olla myös asia, joka puhdistaa ilmaa. Jos yritykset pystyvät ja uskaltautuvat sanomaan jotain tulevaisuudesta, niin se luo vähän maata talouden jalkojen alle. Nyt ilmapiiri on se, että kehenkään ei luoteta, kaikkia epäillään ja todella suurten negatiivisten yllätysten muhimista pelätään.
Seuraava kasvu
tasapainoisempaa
Oletko viime viikkoina törmännyt yhteenkään positiiviseen uutiseen, jonka perusteella jotain valoa olisi jossain näkyvissä?
– Jos haluaa miettiä vähän pidemmälle, että miten kasvu aikanaan käynnistyy, niin sen täytyy toteutua tasapainoisemmin. Se ei voi perustua Yhdysvaltain velkaantumiseen yhtä suuressa määrin kuin aikaisemmin. Se on ollut maailmantalouden moottori, mutta velkaantunut samalla ulkomaille. Nyt USA:ssa nähdään kivulias sopeutumisprosessi, mutta maailmantalouden epätasapaino alkaa ainakin jossain määrin oieta.
– Pitäisin myös isoja elvytyspaketteja siinä mielessä positiivisina, että tähän tilanteeseen on puututtu järeillä aseilla. Olen varovaisen optimistinen, että tällaisilla poikkeuksellisilla toimenpiteillä voisi ruveta olemaan vaikutusta.
Onko Suomessa kaikesta huolimatta edelleen myös työvoimapulaa?
– Vielä syksyn suhdannebarometrissä tietyillä palvelualoilla – kiinteistöpalveluissa ja siivouksessa – oli ihan selviä hankaluuksia. Helmikuun alussa meiltä tulee uusi kysely. Silloin nähdään, miten tilanne on kehittynyt.
– En usko, että työvoimapula on ikuisesti poistunut. Eläkkeelle siirtyminen kuitenkin jyllää tuolla taustalla. Kun nousu aikanaan lähtee, niin meillä voi olla kahta kauheampi työvoimapula. Mutta tällä hetkellä se on lievittynyt yllättävän nopeasti. Työvoiman kysyntä, tilaukset ja kaikki muu on pysähtynyt voimakkaammin kuin kukaan pystyi arvioimaan.