Seminaarissa vauhditettiin Suokkaan vaalikampanjaa
Euroopan parlamentin merkitys korostui keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä Vasemmistoliiton euroehdokkaan Kyösti Suokaan vaaliseminaarissa. Seminaari liittyi Suokkaan vaalikampanjan rahoitukseen ja 500 euroa maksavan osallistumismaksun oli suorittanut 67 ammattiyhdistysliikkeen, työantajajärjestöjen ja yritysten edustajaa.
Seminaarissa alustuksen käyttivät Suokkaan ohella Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n toimitusjohtaja Jaakko Kiander, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti ja eläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja Kalevi Hemilä.
Seminaarin puheenjohtajana toimi vuosina 1996–1999 EU-parlamentissa istunut Outi Ojala, joka omaan kokemukseensa vedoten painotti, että EU-parlamentissa voi yksittäinenkin parlamentaarikko vaikuttaa. Kaikki on hänen mukaansa kiinni osaamisesta ja yhteistyökyvystä.
Kyösti Suokas onkin koettu vahvaksi ehdokkaaksi. Kampanjakoordinaattori Karoliina Öystilän mukaan Suokkaan vaalityössä on mukana jo satoja ihmisiä. Alueellisia verkostoja on rakennettu jokaiseen eduskuntavaalien vaalipiiriin.
– Tavoitteenamme on ensimmäinen sija puolueen listalla ja paikka europarlamentissa, sanoo Öystilä.
Galluphysteria
on unohdettava
Rakennusliiton toisen puheenjohtajan Kyösti Suokkaan tausta on vahvasti ammattiyhdistysliikkeessä, mutta hän ei halua profiloitua yksin ay-väen ehdokkaaksi.
– Olen aina ollut mielipiteiltäni humaani vasemmistolainen ja näen Vasemmistoliiton suurena sanomana tasa-arvon, vapaamielisyyden ja heikompiosaisten auttamisen. Jos minut tullaan valitsemaan EU-parlamenttiin, niin se ei tarkoita, että olisin vain ay-liikkeen ja työssäkäyvien asialla, vaan myös eläkeläisten ja muiden vähäosaisten etujen ajajana.
Viimeisten galluppien mukaan Vasemmistoliiton yksikin paikka on työn takana, mutta Suokas ei halua tuijotella gallupeihin.
– Vasemmistoliiton pitää viimeistään näissä vaaleissa päästä eroon synkistelystä ja gallupien tuijottelusta. Meillä on nyt hyvä homma käynnissä ja tehdään nyt pitkästä aikaa vaalivoitto. Uskotaan itseemme. Tässä liikkeessä on mukana lukematon määrä hyviä ihmisiä. Itsevarmalla ja positiivisella asenteella päästään hyvään lopputulokseen.
Valta EU:ssa
on otettavissa
Suomi on Suokkaan mukaan osa EU:ta, vaikka on porukkaa, joka ei sitä halua vieläkään uskoa.
– Suomi ei tule eroamaan EU:n jäsenyydestä. Epäonnistumisista ja epäkohdista huolimatta Eurooppa tarvitsee kiinteätä yhteistyötä, ja kun EU on jo olemassa, ei uutta organisaatiota olisi mielekästä ryhtyä edes rakentamaan.
Kysymys on nyt siitä, että EU:n organisaatio pitää ottaa myös työntekijöiden haltuun.
– Nykyinen EU:n päätöksenteko on monessa mielessä demokratian irvikuva, sanoi kuka mitä hyvänsä. Päätöksentekojärjestelmä on yhtä helppotajuinen kuin huonosti käännetty videonauhurin käyttöohje.
– Asioita valmistellaan salassa. Tavallinen ihminen ei saa mistään selville, mitä ollaan junailemassa. Ja yhtäkkiä räpsähtää kuin pyövelin kirves säännös, joka saattaa viedä suurelta ihmisjoukolta elämisen mahdollisuudet, maalaili Suokas.
Passiivisuus
tuki porvareille
Ongelmia ei kuitenkaan Suokkaan mukaan ratkaista pelkällä kritisoimisella ja katkeralla suunsoitolla.
– Tällaisella toiminnalla vain pelaamme itsemme ulos päätöksenteossa. Vallalle löytyy aina ottajia ja tällä hetkellä EU:ta hallitsevat markkinavoimat ja poliittinen oikeisto.
Työntekijöiden pitääkin Suokkaan mukaan saada oma porukka aktivoitua ja kiinnostumaan asioista.
– Emme me eduskuntavaaleissakaan sovinnolla anna valtaamme pois. Miksi antaisimme sen EU.ssa, joka tekee vielä enemmän elämäämme vaikuttavia päätöksiä kuin Suomen eduskunta.
– Palkkatyöllä itsensä elättävien pitää äänestää EU-vaaleissa ja sellaisia ehdokkaita, joilla on halu ja kyky toimia ja vaikuttaa sekä Brysselissä että Suomessa työntekijöiden etujen puolesta, painotti Kyösti Suokas.