Synkistä näkymistä huolimatta pörssiyhtiöt maksavat isoja osinkoja
Pörssiyhtiöt alkavat julkistaa viime vuoden tuloksiaan varsinaisesti tämän viikon torstaina, kun Nokia kertoo tuloksistaan. Tulostietoja enemmän huomio kiinnittyy siihen, mitä yritykset kertovat tulevaisuudennäkymistä ja millaista osinkoa ne aikovat maksaa.
Joulukuussa Nokia arvioi, että matkapuhelinten myynti kokonaisuudessaan laskisi tänä vuonna viime vuodesta viisi prosenttia tai enemmän. Paljon suurempiakin pudotuksia on ennakoitu.
Todennäköisesti Nokia ei tulevaisuuden näkymistä kovinkaan paljoa kerro, sillä senkin mahdollisuudet nähdä markkinoiden kehitystä nykyisen talouskriisin oloissa ovat rajalliset.
Nokian odotetaan huonosta loppuvuodesta ja hämäristä näkymistä huolimatta pitävän osinkonsa suurin piirtein edellisvuoden tasolla. Sillä on edelleen iso kassa, mistä maksaa.
Tulevaisuus
on toisenlainen
Nokiakin saattaa kertoa jatkotoimista kulujen karsimiseksi. Ilmoituksia yt-neuvotteluista on tullut päivittäin joka puolelta.
Suomalaiset metsäkonsernit leikkasivat tuotantoaan reippaasti jo viime vuonna ja laitoksia on suljettu myös lopullisesti. Isot tuotannon rajoitukset jatkuvat tälläkin hetkellä. Maanantaina Stora Enso ilmoitti 5 000 ihmistä koskevista lomautusneuvotteluista.
Paperikonevalmistaja Metson ilmoitti maanantaina yt-neuvotteluista, joiden jälkeen Suomesta saattaa kadota jopa 1 200 työpaikkaa eli neljäsosa isojen paperikoneiden valmistuskapasiteetista.
Nämä kertovat siitä, että talouskurimuksen myötä ja taustalla tapahtuu myös isoja pysyviä muutoksia. Esimerkiksi Metso ei usko isojen paperikoneiden kysynnän nousevan Pohjois-Amerikassa tai Euroopassa jatkossakaan.
Miljardeja
menee jakoon
Vaikka yritysten ja työntekijöiden näkymät ovat heikot, osakkeidenomistajien osinkotuotot tulevat tänä keväänä todennäköisesti nousemaan reippaasti, jos niitä mitataan suhteessa osakkeiden hintaan. Osakekurssit putosivat Helsingin pörssissä viime vuonna keskimäärin puolella. Viime vuodelta maksettavien osinkojen määrä ei tule putoamaan niin paljoa.
Edellisvuonna pörssiyhtiöt tekivät yhteen laskien vajaan 20 miljardin euron tuloksen. Siitä jaettiin osinkoina noin 12 miljardia euroa.
Viime viikkojen ja kuukausien huonot uutiset ovat peittäneet sen, että yritysten tulokset olivat hyviä vielä alkusyksyyn saakka, vaikka suhdanteet olivatkin kääntyneet laskuun. Vielä kolmannen vuosineljänneksen jälkeen yhteenlaskettujen tulosten odotettiin nousevan noin 18 miljardiin euroon.
Loppuvuosi meni kuitenkin odotettua heikommin, joten osinkopotti voi viime vuodesta pudota kolmanneksen. Sekin merkitsee osinkotuoton nousua.
Käteinen
on kuningas
Yrityksillä on edelleen vaikeuksia saada rahoitusta ja lainarahalla on hintansa. Tämä voi olla yksi jarru isojen osinkojen maksamiselle.
Menneinä kovan kasvun vuosina yritykset rahoittivat osinkojen maksua jopa väliaikaisella lainarahalla. Nyt sellaiseen ei ole niin suurta halua. Esimerkiksi UPM ilmoitti jo muuttavansa osinkopolitiikkaansa niin, että talon läpi virtaavan rahan määrä on siinä tärkeässä asemassa.
Osingoista päättävät viime kädessä kuitenkin omistajat. Monilla on halua saada korvausta osakkeiden pudonneista arvoista edes osinkojen muodossa.