Kaikkiaan noin 9 300 ihmistä Suomessa työllistävä Metso-konserni ilmoitti maanantaina käynnistävänsä yt-neuvottelut, jotka pahimmillaan voivat merkitä jopa 1 400 metallialan työpaikan katoamista konsernin kotimaisista yksiköistä. Pääosin vähennykset kohdistuvat paperikoneita ja selluntuotantolinjoja valmistaviin tuotantolaitoksiin.
Pelkästään Jyväskylässä Metson yt-neuvottelut koskettavat lähes 1 900 työntekijää ja toimihenkilöä. Jyväskylän lisäksi yt-neuvottelut alkavat myös Järvenpäässä, Turussa, Valkeakoskella, Hollolassa, Tampereella, Anjalankoskella, Oulussa ja Varkaudessa.
Metso-konsernin kaavailemat vähennykset lisäävät huolestuneisuutta myös niissä yrityksissä, jotka toimivat Metson eri yksikköjen alihankkijoina ja tavarantoimittajina.
Metso on viime vuosina voimakkaasti ulkoistanut toimintojaan ja keskittynyt omassa tuotannossaan vain kokoonpanoihin ja strategisten avainkomponenttien valmistukseen. Osavalmistus ja osakokoonpanot on siirretty valtaosin alihankkijoiden tehtäväksi.
Esimerkiksi Metso Paperissa myös lähes puolet suunnittelutyöstä teetetään nykyisin talon ulkopuolella.
Vain yksi kolmannes
omaa osavalmistusta
Jo toissa vuonna Tampereella pidetyillä alihankkijoiden neuvottelupäivillä konsernin toimitusjohtaja Jorma Eloranta kertoi vain yhden kolmasosan Metson osavalmistuksesta olevan omaa tuotantoa.
Kaksinkertainen määrä osavalmistuksesta tuli jo silloin alihankkijoilta.
Pari vuotta sitten koko Metso-konsernilla oli eri puolilla maailmaa kaikkiaan noin 20 000 aktiivisessa toimittajasuhteessa olevaa tavarantoimittajaa ja alihankkijaa, joista tuotannolliseen toimintaan liittyviä alihankkijoina oli yli 12 000 yritystä. Pelkästään Metso Paperilla oli Suomessa pari sataa pientä ja keskisuurta konepajaa tekemässä valmistusalihankintaa.
Jyväskylän Rautpohjan tehtaan tuotannon ulkoistuksen myötä Jyväskylän seudulle on syntynyt laaja alihankkijoiden verkosto. Esimerkiksi reilu vuosi sitten kolme paikallista alihankkijaa SKR Stancon, Keves sekä Rautatyö Kröger yhdistävät voimansa ja perustivat yhteisen ohutlevykeskuksen Metso Paperin tarpeisiin.
Aluesihteeri Jukka Seppälä Metalliliiton Keski-Suomen aluetoimistosta kertoo, että maakunnan alueella on toistakymmentä sellaista yritystä, joiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee Metson kautta. Metson supistukset tietävät ankeita aikoja myös näiden alihankkijayritysten työntekijöille.
Luopuuko Metso
nyt osaajistaan?
– Totta kai se vaikuttaa näihin alihankkijoihinkin ja vielä kertaa sitä kurjuutta. Onneksi täällä ei enää ole paljon sellaisia yrityksiä, joilla suurin osa liikevaihdosta tulisi Metson kautta. Monet ovat onnistuneet hankkimaan useamman tukijalan, eivätkä ole niin haavoittuvia.
Seppälä ei yllättynyt Metson vähennysilmoituksesta, mutta sen sijaan aiottujen vähennysten rajuus oli melkoinen yllätys.
– Olihan yt-ilmoitus ennakoitavissa, kun uutisia uusista paperikonetilauksista ei ole viime kuukausina näkynyt.
Suhdanteiden muutos on Jukka Seppälän mukaan ollut yllättävän nopea.
– Vielä syyskuussa, ja jopa vielä lokakuun alussakin puhuttiin, että metallin osaajista on pulaa Keski-Suomessa. Siinä ei mennyt monta viikkoa, kun sitten alkoi tulla ensimmäisiä uutisia lomautuksista, ja aika äkkiä se lumipallo sitten rupesi vyörymään.
Aluesihteeri Seppälä ihmettelee, aikooko Metso tosiaan päästää käsistään työntekijöitä, joiden osaamisen turvin konserni on noussut maailmanluokan yritykseksi.
– Hyvinä aikoina Metso on pitänyt henkilöstöstään huolta ja kouluttanut väkeään. Yt-neuvotteluissa nähdään, miten yhtiö menettelee huonompana aikana. Jos Metso nyt päästää sen osaavan väen pois, niin mitä sitten, kun se nousu kuitenkin tulee, kysyy Seppälä.