Nimikiista ei kaikin osin tunne puoluerajoja. Rkp:ssä ja Vasemmistoliitossa vallitsee kahdenlaisia näkemyksiä siitä, pitääkö kunnallinen kansanäänestys kaupungin nimestä välittömästi järjestää.
Yli kolmasosa Länsi-Turunmaan asukkaista vaatii, että äänestys nimestä suoritetaan heti. Tämä tarkoittaisi vaalien pitämistä kuluvan vuoden puolella. Uusi valtuusto päätti joulukuussa kuitenkin, että äänestys nimestä tapahtuu vuonna 2011.
– Pelleily saa loppua, haluaa pelin vihellettävän poikki valtuutettu Tapani Niemi (vas.). Niemen mukaan nimikiista on saanut farssin piirteitä. Nimestä tulee päättää mahdollisimman nopeasti, jotta itse kunnan asioiden hoitoon voidaan keskittyä.
Niemen mielestä kansanäänestystä ei saa jättää kolmen vuoden päähän. Valtuutettu myöntää, että nimien keräys on kokoomuksen masinoima. Sen ei tarvitse kuitenkaan merkitä sitä, etteikö äänestystä tule joutumatta järjestää.
Kansanäänestystä vaatimaan kertyi 4 178 allekirjoittajan nimet viime viikolla. Niemen mukaan myös saaristokaupungin demarit ovat valmiit muuttamaan saaristokunnan nimeksi Parainen.
Niemi muistuttaa, että 80 prosenttia saaristokaupungin asukkaista on paraislaisia. Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kunnat sekä Paraisen kaupunki yhdistyivät vuodenvaihteessa 15 400 asukkaan Länsi-Turunmaan kaupungiksi vuodenvaihteessa.
Niemi sanoo avoimesti olevansa eri mieltä äänestyksen ajankohdasta valtuustotoverinsa Nina Söderlundin kanssa. Eikä Söderlundkaan peittele näkemyseroja.
Vastakkain ovat pienet saaristokunnat ja Paraisten kaupunki. RKP:ssäkin nimikiista jakaa päättäjiä. Demarit ja kokoomus haluavat nimeksi Paraisen.
Pitkittyy
kuitenkin
Söderlundin mukaan nimikiistan ratkaisu ei joka tapauksessa tapahdu heti kansanäänestyksen jälkeen. Valitusten käsittely veisi samoille kalkkiviivoille, kuin kaupungin päätös äänestyksestä vuonna 2011 edellyttää. Länsi-Turunmaan uusi valtuusto päätti viime joulukuussa, että äänestys nimestä suoritetaan vasta tuolloin.
Kunnat ovat päättäneet, että nimi on Länsi-Turunmaa seuraavat kolme vuotta. Söderlundin mukaan kansanäänestyksestä vaativien näkemystä tulee kunnioittaa, ja äänestys myös suorittaa. Ajankohta sille ei ole kuitenkaan vielä tänä vuonna.
Söderlund painottaa, että kuntien kolmen vuoden liittymissopimuksessa kunnan nimi on päätetty. Sopimuksen irti repiminen nostattaisi valitusrumban, ja asian ratkaisu pitkittyisi joka tapauksessa samaan ajankohtaan, kuin päätös äänestyksestä ajoittuu.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Cornelius Colliander ja keskustan ryhmäpuheenjohtaja Mia Pessa ovat sanoneet olevansa myöhäisen kansanäänestyksen kannalla. Sdp on valmis Paraisten nimeen heti. Kokoomuskin ajaa nopeaa äänestystä.
Söderlundin mukaan kyse on paljon muustakin kuin nimestä. Aletaanko kouluja ajaa alas saaristokunnissa ja toimintoja keskittää Paraisille? Jos kolmen vuoden liittymissopimus puretaan nimen osalta, Söderlundin mukaan muittenkin kohtien säilyvyys ei ole taattu.
Riita näkyy
jo kouluissakin
Nimiriitaan keskittynyt yhdistymiskiista näkyy Söderlundin mukaan jo koulujenkin ilmapiirissä. Paraisten lukiossa paikkakuntalaiset ja saaristokuntien oppilaat ovat napit vastakkain. Tiettävästi väkivallan astelle ei ole jouduttu, mutta tunteet oppilaiden välillä ovat kuumat.
Nauvossa asuva Söderlund kertoo tilanteen ajautuneen jo sille asteelle, että nauvolaiset eivät uskalla käydä ostoksilla Paraisilla. Kaupoissa vastaanotto on vihamielinen.
– Leikkisästi on sanottu, että pitäisikö Nauvon Prostvikistä perustaa laivayhteys Turkuun, jotta ihmiset voivat käydä ostoksilla, koska asiointi Paraisilla on vastenmielistä, Söderlund kertoo.
Söderlundin mukaan nimi- ja yhdistymiskiista on saanut sellaiset mittasuhteet, että koko asia pitäisi ”pistää läskiksi” ja osata nauraa itselle. Keinoina voisivat olla kulttuuri, teatteri ja urheilu. Muita eväitä umpisolmun avaamiseen Söderlund ei jaksa enää oikein löytää.
Pitkään Turun kaupunginhallituksessa ja Varsinais-Suomen Vasemmistoliitonpuheenjohtajana toiminut Söderlund on huolissaan siitä, että kuntaliitoksessa poliitikkojen väliset ristiriidat ovat siirtyneet henkilötasolle, kouluihin, kauppoihin ja baareihin.
Vuodenvaihteessa yhdistyi Suomessa 99 kuntaa. Söderlundin mukaan tämä ei Länsi-Turunmaalla tapahtunut ainakaan helpoimmasta päästä.
Nimikiista on
ennakkopäätös
Söderlund pelkää, että aikaistettu kansanäänestys voi toimia ennakkopäätöksen luonteisena. Kolmen vuoden yhdistymissopimuksen kohdat palvelujen säilyttämisestä eivät enää pitäisikään. Jos sopimusta nimen osalta ei tarvitse pitää, myös muita kohtia olisi mahdollista muuttaa.
Söderlund ei uskalla veikkailla, kumpi on juridisesti vahvempi, yhdistymissopimus vai kaupunginvaltuuston päätös kunnan mahdollisesta uudesta nimestä ennenaikaisesti. Jos Länsi-Turunmaalla voidaan kuntasopimusta kesken sen voimassaolon muuttaa, miksei niin voisi tehdä muuallakin, Söderlund aprikoi.
Länsi-Turunman kaupunginvaltuuston pitää viipymättä päättää, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys kaupungin nimestä.