Lomautusten aalto ei iske kuntiin täydellä voimallaan ainakaan vielä tänä vuonna. Uhkaavia pilviä on kuitenkin nousemassa myös kuntien taloustaivaalle.
Ihan kokonaan ilman lomautuksia ei kuntasektorikaan silti alkavana vuonna selviä. Kunnallinen työmarkkinalaitoksen selvityksen mukaan 30 kuntaa ja kuntayhtymää aikoo lomauttaa väkeään tänä vuonna. Noin 3 000 kuntien palkollista joutuu pakkolomalle.
Tilanne tosin saattaa muuttua nopeastikin, kun kuntien verotulot alkavat lisääntyvän työttömyyden takia vähentyä. Samaan aikaan kuntien menot kasvavat, kun entistä useampi kuntalainen joutuu turvautumaan muun muassa toimeentulotukeen. Kunnat tosin eivät ole veljiä keskenään ja laman varjo koskettaa niitä eri tavoin.
Kunnissa muutokset tapahtuvat myös tietyllä viipeellä. Yhteisöverotuotot ovat kääntyneet laskuun ja seuraavista kuukausista riippuu, millaiseksi tilanne kehittyy. Verotasaus alkaa vähentää myös siitä riippuvaisten pienten kuntien taloutta varsinaisesti vasta ensi ja seuraavana vuonna. Vuodesta 2010 onkin näillä näkymin tulossa todella vaikea erityisesti niillä vientiteollisuus- ja rakennemuutospaikkakunnilla, joihin irtisanomiset ja lomautukset ankarimmin iskevät.
Juuri työnsä aloittaneet kuntien valtuutetut joutuvat monissa kunnissa vaikeiden päätösten eteen. Säästöjä on löydettävä, jos rahat eivät riitä eikä valtio tule apuun. Samaan aikaan yleensä lakisääteisten kuntapalvelujen tarve ja kysyntä kasvaa.
Myös kuntien palkolliset joutuvat taantuman ja varsinkin uhkaavan laman oloissa koville. Jos kuntien lomautukset alkavat toteutua, kun lisääntyvät tehtävät on hoidettava vähemmällä väellä. Palvelut revitään silloin selkänahasta.
Paljon vartijana on nyt maan hallitus. Elvytyspaketissaan se ei sivuuttaa kuntataloutta uhkaavassa olevaa kriisiä. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) hellimät tänä vuonna toteutettavat tuloverojen alennuksetkaan eivät kauaa lämmitä, jos entistä useampi kunta on pakotettu palvelutasonsa säilyttämiseksi nostamaan omaa veroprosenttiaan. Kunnallisverojen nosto kirpaisee aina suhteellisesti enemmän pieni- ja keskituloisiin kuin nyt runsaat verohelpotukset saaneisiin suurituloisiin.
Verotus ei kevenekään, mutta siitä eivät vastuussa olekaan porvariministerit vaan yksittäiset kuntapäättäjät – ja kokoomus kiittää.
Työpaikkoja häviää
Talouden taantuma vie Nordean ekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Suomesta noin 100 000 työpaikkaa muutaman vuoden aikana. Ennustetta on vaikea kyseenalaistaa ainakaan juuri nyt, kun tiedossa ovat tämän viikon mustan maanantainkin karmeat luvut irtisanomisista ja lomautuksista. Varsinkin konepajayhtiö Metson ilmoitus jopa 1 300 ihmisen pois potkimisesta hätkähdyttää – eikä luvuissa ole mukana alihankkijoiden osuutta.
Samaan aikaan ekonomistit rauhoittelevat, että tilanne ei ole niin paha miltä näyttää, koska samaan aikaan suuret ikäluokat ovat siirtymässä kiihtyvällä vauhdilla pois työelämästä pääosin eläkkeelle siirtymisen takia.
Vaikka kuinka nyt rauhoiteltaisiin, niin pitää muistaa, että numerojen takana on ihmisiä, jotka joutuvat tavalla tai toisella selviytymään, kun työpaikka menee alta.