Tennilä sanoo ei, Tiusanen ja Ismail kyllä eurovaaleille
Maanantaina Vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaiden listalle kaksi uutta nimeä, kansanedustaja Pentti Tiusanen ja lähihoitaja–jalkapallovalmentaja Atik Ismail. Samaan aikaan monen mukaan pyytämä kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä ilmoitti, ettei asetu ehdolle.
Nyt Vasemmistoliitolla on koossa 14 nimeä, kun tavoite on täysi 20 ehdokkaan lista.
Polveileva tie
ehdolle
Kotkalainen kansanedustaja, kirurgian erikoislääkäri Pentti Tiusasen tie europarlamenttiehdokkaaksi on ollut polveileva.
– Keskustelu alkoi epäonnisesti siinä mielessä, että heti kunnallisvaalien jälkeen jossain oli syntynyt käsitys, jonka mukaan olin lähdössä ehdokkaaksi. Silloin minulla ei tällaisesta ollut mitään ajatusta.
Nyt Tiusanen kuitenkin on kypsynyt ehdokkaaksi.
– Ne velvollisuudet, joita minulle Kymenlaaksossa on kertynyt, aion joka tapauksessa hoitaa. Siinä mielessä lähtökohtani ehdokkuuteen on hieman skitsofreeninen.
Tiusanen haluaa tuoda panoksensa Vasemmistoliiton kampanjaan.
– Toivon myös yhä, että Tennilä pyörtää päätöksensä ja alkaa ehdolle. Hän meistä saisi eniten ääniä.
Tiusanen vaatii EU:ta alas Brysselin kukkuloilta ihmisten pariin. Hän korostaa, että vasemmiston äänen on voimistuttava Euroopan unionissa.
– EU:n vaikutus on niin suuri, ettei sitä pidä jättää se muiden käsiin. Pieni- ja keskituloisten ihmisten asioiden hoito on siellä perinteisesti sivuraiteilla. Asioita ei katsota taloudellisen tasa-arvon näkökulmasta.
Lisäksi hän eduskunnan ympäristövaliokunnan valiokunnan varapuheenjohtaja jaksaa muistuttaa EU:n merkityksestä ympäristökysymyksissä, luonnon monimuotoisuudessa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Raha ei vaikuttanut Tiusasen ehdokkuuspäätökseen.
– Ei sitä tosin minullakaan ole kampanjointiin.
Huuto vasemmiston
puolesta
Sosiaalialalla työskentelevä kuopiolainen Atik Ismail sanoo olleensa viime vuoden kärttyinen siitä, miten kansalla menee.
– Kohtaan päivittäin näitä ihmisiä, joilla ei mene hyvin. Kaikkea hallitsee kiire ja tuloksenteko. Ihminen jää huomiotta.
Hän on huolissaan myös vasemmiston tilastaja haluaa huutaa kansalle, että nyt on noustava vastarintaan.
– Hiljaisuus ei ole hyväksi.
Viimeksi häntä suututti maanantaiaamuna televisiota katsoessaan.
– Kokoomuksen puoluesihteeri esitteli ylimielisiä mielipiteitään. Voittajien puolelle on aina menijöitä, hän kommentoi kyselytuloksia, joiden mukaan kokoomuksen kannatus kasvaa ja Vasemmistoliiton laskee.
Ismail arvelee, että sosiaalipolitiikkaa pitää jatkossa suojata Euroopan unionistakin käsin vahvemmin.
– Siinäkin vallitsevat tuloksellisuus ja isot lääkefirmat. Ihminen jää jalkoihin, onhan se nähty jo metsäteollisuudessa, jossa osakkeenomistajia ei paljon hetkauta, miten työntekijöille jossain Valkeakoskella tai Kemijärvellä käy. Seuraavaksi sama nähdään sosiaali- ja terveyspuolella.
Ismail määrittelee itsensä EU-kriittiseksi.
– Parhaimmillaan kritiikki on kehittävää, hän sanoo.
Militarisoituminen
huolestuttaa
Erityisen kriittinen hän on EU:n militarisoitumisen suhteen. Myös laajenemispolitiikkaan Turkin hyvin tunteva tataaritaustainen, islamin uskoon kasvatettu Ismail haluaisi malttia.
– Pelkään, että Turkissa syntyy levottomuuksia, jos ääri-islamilaisuus valtaa alaa. Myös kurdikysymys tulisi ratkaista ennen kuin Turkki on valmis Euroopan unioniin.
Hän arvioi, että kristinuskon ja islamilaisuuden yhteensovittaminen kasvaa Suomessakin entistä suuremmaksi tehtäväksi.
– Tarvitsemme lisää maahanmuuttajia, ettemme olisi niin sukurutsainen kansa, hän kiteyttää.
Rajua elämää viettänyt entinen maajoukkuejalkapalloilija tunnetaan raitistuneena ja runoilijana. Hän on kirjoittanut myös monologin teatteriin ja tehnyt kuvataidetta.
Ismailillakaan ei ole isoja rahoja laittaa vaalikampanjaan.
– Olen kiitollinen, jos puolueelta tulee pari tuhatta euroa. Omaa rahaa ei ole kertynyt.
Ismail aikoo näkyä uusissa medioissa: kotisivuillaan, Vasemmistoliiton sivuilla, Uuden Suomen blogissa, Facebookissa.