Elintarvikkeiden valmistaminen jatkossakin kotimaisista raaka-aineista riippuu siitä, kuinka hallitus ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto onnistuvat ratkaisemaan kiistan maatalouden tuista eteläisen ja pohjoisen tuotantoalueen välillä.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen on huolestunut, kuinka maatalous pidetään Suomessa kannattavana.
– Tämä on meille peruskysymys.
Eteläisen Suomen eli 141-alueen tuki oli toissa vuonna vajaa kolmasosa pohjoisen eli 142-alueen tuesta. Kun 141-tukea leikataan edelleen, ero kasvaa viljelijöiden mukaan sietämättömäksi.
Kumpaisenkin tukipotin maksaa Suomen valtio, tosin EU:n antamien ohjeiden mukaan.
Pohjoisessa tuki
neljänneksen suurempi
Osa etelän viljelijöistä on ilmoittanut luopuvansa kokonaan tuotannosta, jos tuet putoavat kuten on kaavailtu. MTK:n mukaan Etelä-Suomessa tuotetusta laskennallisesta eläinyksiköstä sai tukea 174 euroa, tänä vuonna arviolta 50 euroa. Pohjoisen tuki oli 210 euroa ja nyt 192 euroa.
MTK:n tuottajat haluavat, että valtio tasoittaisi eroa ja takaisi siten tuotannon säilymisen myös eteläisellä tukialueella.
Elintarviketeollisuuden Juutinen ymmärtää tuottajien tuskan:
– Ei voi pitkään jatkua, että samassa tuotantosuunnassa on näin isoja tuloeroja. Sinne pitää kehittää jonkinlainen järjestelmä, jolla tilanteita voidaan tasata.
Juutisen mukaan teollisuus ei aio vastaisuudessakaan ryhtyä tasaamaan tuottajien tuloeroa ostamalla osan lihasta tai munista keskimääräisiä markkinahintoja kalliimmalla. Tukipolitiikan avulla pitää turvata tuotannon säilyminen vakaana.
– Toiveemme on, että sianlihassa pysyttäisiin suurin piirtein omavaraisina. Maitoahan on nyt saatukin. Tuotannon alenema on pysähtynyt, kun on voitu viljelijöille maksaa hivenen parempaa hintaa.