SAK:n puheenjohtajuudesta syntymässä junttapeli
SAK:n valtuusto valitsee SAK:n puheenjohtajan 14. toukokuuta pidettävässä kokouksessa. Sitä ennen puheenjohtajaehdokkaat on kutsuttu 25. maaliskuuta tilaisuuteen, jossa SAK:n valtuuston ja hallituksen jäsenet voivat heitä tenttiä. Käytännössä valinnasta päättää SAK:n sosialidemokraattinen ryhmä, jolla on selvä enemmistö SAK:n valtuustossa.
Ehdokkaiden etsintä on annettu SAK:n valtuuston ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajalle Tuire Santamäki-Vuorelle (sd.)
Marssijärjestyksen piti siis olla selvä, mutta viime perjantaina tuli Yle:n radiouutisten kautta tieto, jonka mukaan SAK:laisten teollisuusliittojen ja ainakin osa kuljetusliittojen sosialidemokraattisista ryhmistä on ryhtynyt ajamaan SAK:n puheenjohtajaksi Paperiliiton liittosihteeriä Petri Vanhalaa, 46 (sd.).
Suurelle yleisölle täysin tuntematon Vanhala on toiminut Paperiliiton liittosihteerinä viisi vuotta ja sitä ennen liiton talouspäällikkönä. Hän on koulutukseltaan hallintonotaari.
Teollisuusliittojen ja kuljetusliittojen sosialidemokraattisten puheenjohtajien tarkoitus on kokoontua asian johdosta tänään. Tuire Santamäki-Vuorta ei ole tähän kokoukseen kutsuttu.
– Ymmärtääkseni teollisuusliitot ja kuljetusliitot ovat sopineet tapaamisesta, johon ei minun tietääkseni ole kutsuttu näiden sektoreiden ulkopuolisia.
”Nyt on syntynyt
vastakkainasettelu”
Tuire Santamäki-Vuori sanoo suoraan olevansa pettynyt syntyneeseen tilanteeseen.
– Puheenjohtajan vaihtuminen olisi mahdollistanut toisenlaisen prosessiin. Henkinen sitoutuminen sovittuihin askelmerkkeihin olisi voinut antaa SAK:laisesta liikkeestä uudistumiskykyisen kuvan. Se olisi minusta ollut tärkeää.
– Toiseksi me olemme valitsemassa SAK:lle puheenjohtajaa. Silloin olisi äärimmäisen tärkeää, että myöskin eri sektorit arvioisivat yhdessä erilaisia ehdokkaita.
– Nyt me väistämättä ajaudumme tilanteeseen, jossa syntyy vastakkainasettelu. On teollisuusliittojen tahto ja kysymys siitä, että sopiiko se muille aloille.
Santamäki-Vuori olisi pitänyt järkevämpänä, että olisi yhdessä keskusteltu kandidaateista ja yhdessä arvioitu heitä.
– Minusta se olisi aloittavan puheenjohtajan näkökulmasta äärimmäisten tärkeää. Oli hän ihan mistä tahansa tai kuka tahansa. Tämä mahdollisuus menetetään, jos kovin varhaisessa vaiheessa lyödään kantoja lukkoon.
”En edes
tunne häntä”
Vaikka tupoja ei ehkä enää tehdä, SAK ja sitä kautta SAK:n puheenjohtajan rooli on Santamäki-Vuoren mukaan jatkossakin tärkeä yhteiskuntavaikuttajana ja myös työmarkkinasopijana.
– Missään tapauksessa en halua ottaa tässä vaiheessa kantaa Petri Vanhalaan henkilönä. Enkä edes tunne häntä. Mutta hänen taustansa on varmaan sellainen, että hän on ihan sovelias kandidaatti. Mutta kandidaatteja voi olla monenlaisella profiililla.
Aikaisemmin julkisuudessa ehdokkaina on mainittu Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin, 48, (sd.) sekä SAK:n johtaja ja TEAM-liittofuusion valmistelija Lauri Lyly, 56, (sd.). Näetkö nyt ilmassa sukupuolisyrjintää ja ikärasismia?
– Näissä perusteluissa, joita jotkut ovat esittäneet, tällaisillakin seikoilla on ollut merkitystä.
– Toivoisin edelleenkin, että ehdokkaina voisi olla eri-ikäisiä ihmisiä ja sekä naisia että miehiä. Aika on jo sellainen, että tällaisellakin moninaisuudelle pitäisi olla vähitellen tilaa.
Lauri Lyly on kiinnostunut puheenjohtajuudesta ja sanoo odottavansa liittojen näkemyksiä. Hän muistuttaa, että valinnan tekee tekee kuitenkin SAK:n valtuusto. Ann Selin miettii myös omalta osaltaan ehdokkuutta.
SAK:n vasemmistoryhmä ei ota kantaa sosialidemokraattien ehdokaskiistoihin.