Yritysten kriisikeinot pehmentyneet
Yritykset reagoivat meneillään olevassa talouskriisissä toisin kuin 90-luvun alun lamassa. Silloin toimittiin suoraviivaisesti ja irtisanottiin väkeä. Nyt käytetään mieluummin pehmeämpää lomautusta.
SAK:n apulaisjohtajan Kaija Kallisen mukaan tämä on totta sillä varauksella, että lomautuksista osa on ”roikkolomautuksia” eli lomautetaan toistaiseksi.
Kallisen mukaan määräämättömäksi ajaksi lomauttaminen on lomautetun kannalta turmiollinen vaihtoehto. Irtisanomisajan palkkaa ei makseta ja lomautettu jää välitilaan, jossa ei ole tietoa tulevasta.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lomautettuina oli tammikuun alussa 46 000 henkilöä 4 100 yrityksessä. Heistä joka kymmenes oli lomautettu toistaiseksi.
SAK on kehottanut yrityksiä pitämään kiinni työntekijöistä ja käyttämään taantuma-aika hyväksi työntekijöiden lisäkoulutukseen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen.
Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on kehottanut työnantajia käyttämään harkintaa. Hän on maalaillut taantuman jälkeen seuraavaa nousua ja työvoimapulaa, jolloin työtekijöistä on kova tarve. Työntekijöitä ei nyt kannata päästää kevein perustein menemään, on pääministerin viesti.
Työmarkkinajärjestöt ovat yksissä tuumin patistaneet hallitusta lomautettujen tilanteen kohentamiseen. Joulukuussa hallitukselle jättämässään esityksessä työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöt esittävät, että lomautetut otetaan työ- ja elinkeinotoimistojen asiakkaiksi ja erityisesti pitkällä lomautuksella olevien palveluja parannetaan.
Järjestöjen mielestä nopeaan työttömyyden katkaisemiseen tähtäävä muutosturva olisi ulotettava myös pitkään lomautettuihin. Sen nojalla lomautetulle voitaisi räätälöidä esimerkiksi koulutusta ja perehdyttämistä sisältävä polku uuteen työpaikkaan.
– Kaikkein parasta olisi, että lomauttava työnantaja laatisi suunnitelman työntekijän kouluttamiseksi ja ammattitaidon kohentamiseksi, Kallinen sanoo.
Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) on kertonut, että työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan esityksiä koulutusmahdollisuuksien järjestämiseksi lomautusaikana. Työministeri ei ole kuitenkaan kertonut, mitä ja milloin jotain tapahtuu.
Työ- ja elinkeinoministeriön työ- ja elinkeinokeskuksista kokoamien tietojen mukaan lomautettujen määrä on viime vuoden joulukuun alusta kasvanut 10 000:lla tammikuun alkuun tultaessa.
SAK:n mukaan lomautusten ja myös irtisanomisten tahti on kiihtymässä. Järjestön mukaan tammikuun parin ensimmäisen viikon aikana on tullut tieto noin 9 000 työntekijän lomautuksesta tai lomautusuhkasta.
Toimialoista lomautusten kärjessä ovat puuala, metallituotteiden valmistus, koneiden valmistus sekä vähittäis- ja tukkukauppa.
Eniten lomautuksia on Uudellamaalla, Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.