Pääministeri Matti Vanhaselta kuultiin keskiviikkona selvää ja rehellistä puhetta. Lähes kaksi vuotta sitten neuvoteltu hallitusohjelma ei enää päde. Maailma on aivan toinen kuin keväällä 2007 eikä vanhentunut ohjelma saa kahlita järkevää politiikkaa.
Pääministerin keskustan puheenjohtajana pitämä puhe merkitsi suurta käännettä. Tähän asti hallitus on uskotellut reagoineensa talouskriisiin etuajassa ja muita Euroopan maita paremmin. Vanhanen myönsi nyt epäsuoraan, ettei hallituksen toimeliaisuus ole lähimainkaan riittävää.
Jo ennen Tampereen puhettaan Vanhanen venytti lähiviikkojen elvytysraamin 400 miljoonaan euroon. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen lähti aiemmin siitä, että sadassa on kylliksi. Jo nyt on selvää, ettei ensi kerran viime eduskuntavaalien jälkeen hieman altavastaajaksi joutuneen Kataisen linja tule pitämään. Eilenkin rysähti melkein samalla kellonlyömällä 4 000 uutta lomautusvaroitusta päälle. Tarvitaan aivan eri mittaluokan toimia pitämään Suomi käynnissä kuin hallitus on tähän mennessä myöntänyt.
Elvytysneuvoja suorastaan satelee hallitukselle. Vasemmistoliitto ja ay-liikkeen vasemmistoryhmä esimerkiksi esittelivät eilen oman kolmen kärjen ohjelman, jolla pelastettaisiin 120 000 työpaikkaa. Kauppalehden keskiviikkona esittelemän laskelman mukaan osingonjaosta vähän tinkimällä voitaisiin laskennallisesti työllistää 240 000 suomalaista.
Keinoja siis on ja tässä kriisissä ne on otettava ennakkoluulottomasti käyttöön.
Välittömän elvyttämisen lisäksi Matti Vanhanen linjasi vuosikymmenen mittaisen kymmenien miljardien eurojen investointiohjelman, joka sai heti tukea kaikkialta muualta paitsi elinkeinoelämän järjestöiltä.
”Valtio on talossa isäntä, joka luo pelisäännöt markkinoille”, Vanhanen sanoi uussosialismilta haiskahtaneessa puheessaan, ja oli tietenkin oikeassa.
Tätä viisautta hallitukselle yrittivät vuosi sitten tolkuttaa muun muassa Kemijärven sellutehtaan työntekijät. Mutta silloin elettiin vielä markkinoiden kaikkivoipaisuuden huumassa.
Jos pääministerikin olisi tullut järkiinsä hieman aiemmin, sellutehtaan turha lakkauttaminen esimerkiksi olisi voitu välttää.
Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan, että sosialismi on taas nousussa eri puolilla Eurooppaa. Ei olisi uskonut, että tämä koskee myös Suomen pääministeripuoluetta.