Kaskisten sellutehtaan työntekijät saivat kuulla keskiviikkona pelätyn, mutta ennakoidun uutisen: Metsä-Botnia lopettaa tehtaan toiminnan. Tuotanto loppuu maaliskuun mennessä.
Yhtiön mukaan maanantaina päättyneiden yt-neuvottelujen aikana ei löydetty liiketaloudellisia edellytyksiä tehtaan toiminnan jatkamiseksi.
– Sen aisti koko ajan, millainen päätös saadaan. Isku päin naamaa tämä silti tietysti on porukalle, sanoo työsuojeluvaltuutettu Jussi Sillanpää keskiviikkona tehtaalta uutisen saatuaan. Hän toistaa käsityksensä yt-menettelystä: Teatteria. Pääluottamusmies Sakari Mäntysaari toteaa, että henkilöstön esitystä ei otettu vakavasti. Siinä porukasta olisi vähennetty neljännes ja siten katsottu kaksi vuotta, saadaanko tehdas kannattamaan entistä paremmin.
– Päätös kannattavan tehtaan lopettamisesta oli tehty jo ennen yt-neuvottelujen alkua, hän sanoo.
Tehtaalta jää ilman työtä palveluntuottajineen 330 henkeä. Metsä-Botnian väkeä on 225, joista yhtiö arvioi voitavan sijoittaa muualle sen toimintoihin 70. Noin 70 toimeentulon arvellaan hoituvan eläkejärjestelyin.
Tehtaan lopettamisen kerrannaisvaikutukseksi Kaskisissa arvioidaan 2 000 työpaikkaa.
Puun
hintaa alas
Henkilöstö ei hyväksy yhtiön perusteita tehtaan lopettamiseksi.
– Täällä yhtiön edustajat sanoivat taas, että oikeanhintaista puuta ei ole riittävästi tarjolla. Kysymykseeni, valehtelevatko metsäntutkimuslaitos ja Metsänomistajien liitto, kun väittävät toista, toimitusjohtaja vastasi, ettei kiistä laskelmia, mutta yhtiöllä on eri tulkinta.
Sillanpää syyttää yhtiötä markkinoiden pelaamisesta kilpailijoille. Yhtiöstä 23 prosenttia omistavaan Metsäliittoon ollaan pettyneitä.
– Metsäliitto on unohtanut sen perustehtävän, jota varten se perustettiin: että metsänomistajat saisivat oikean hinnan puusta.
Suomalaiset paperijätit ovat sulkeneen viime vuoden aikana sellutehtaitaan. Stora Enso lopetti Kemijärven tehtaan ja UPM ajanut alas omiaan yksiköitään.
– Nyt oli Metsä-Botnian vuoro. Kaikki ovat tehneet oman osansa, Sillanpää sanoo.
– Kun puuta on tarjolla enemmän kuin sitä ostetaan, yhtiöt saavat lisää kilpailukykyä ja rahaa osakkeenomistajille.
Lupauksiin
ei uskota
Mäntysaari on työttömyyseläkeputki-iässä ja 55-vuotias Sillanpää aika lähellä sitä. Oman tilanteen sijaan huolta aiheuttaakin se, miten nuoremmat selviytyvät.
– Meilläkin on töissä pariskuntia.
Metsä-Botnia kertoo toimivansa yhteistyössä alueen kaupunkien neuvottelukunnan kanssa korvaavien työpaikkojen löytämiseksi. Näihin lupauksiin tehtaalla ei uskota.
– Niitten miesten puheisiin minä ainakaan en usko tippaakaan, Mäntysaari kuittaa.
– Ne lähtevät kotiin nopeasti ja jättävät seuraukset yhteiskunnan kontolle.