Miksi halutaan tuhota maailmalla kiitetty järjestelmä?
Raine Jakka sanoo olevansa eilisessä Kansan Uutisissa haastatellun Kati Peltolan kanssa samaa mieltä.
STM:n ylilääkäri Timo Aronkydön ehdotukset, joilla terveyskeskukset ”pelastettaisiin” yksityistämällä ne ja ottamalla lääkärit niiden omistajiksi ovat Jakan mielestä paitsi järjettömiä, myös tuhoisia.
Ikänsä julkista terveydenhuoltoa kannattanut Jakka sanoo, ettei voi ymmärtää, miksi lähdetään tuhoamaan suomalainen terveyskeskusjärjestelmä, joka on saanut kansainvälistä tunnustusta nimenomaan tasa-arvoisuutensa vuoksi.
Stakesin asiantuntijana useissa EU-projekteissa mukana ollut Jakka kertoo, että terveydenhuollon yksityistämisestä on kokemuksia muista maista. Kokemukset kertovat, ettei yksityistäminen ole ratkaisu terveyskeskusten lääkäripulaan, eikä se ole osoittautunut kansanterveyden kannalta hyväksi ratkaisuksi.
– Yhteiskunta on tämän mallin maissa joutunut joka tapauksessa huolehtimaan ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta. Lain mukaan ennaltaehkäisevä työ on asiakkaalle maksutonta. Yhteiskunnan velvollisuus on järjestää se joka tapauksessa samalla kun sen kontolle jää huolehtia niiden terveydenhuollosta, joilla ei ole varaa yksityisen puolen tarjoamaan hintavampaan hoitoon.
Liukuhihnatyö
ei kiinnosta
Tuollainen kahden kerroksen järjestelmä tulee välttää. Siksi terveyskeskuksia pitää Jakan mielestä kehittää aivan eri tavalla kuin Aronkytö esittää. Aronkydön esitykset lääkärien saamiseksi kiinnostumaan niissä työskentelemisestä eivät hänelle kelpaa.
– Sitä paitsi meillähän on jo ryhdytty sisällöltään aivan erilaisiin kokeiluihin, joissa julkista perusterveydenhuoltoa kehitetään sellaiseksi, että se houkuttelisi lääkäreitä.
Jakka sanoo itse puhuneensa jo kauan ja monessa yhteydessä, että ratkaisu julkisen sektorin työvoimapulaan on siinä, että työ terveyskeskuksissa tehdään nykyistä joustavammaksi. Sillä tavalla siitä tehdään kilpailukykyinen yksityisen puolen kanssa.
Järjestelmän jäykkyys, kuten työn pakkotahtisuus muun muassa työaikojen suhteen ovat tekijöitä, jotka jäävät häviölle, kun lääkäri puntaroi suuntautumistaan. Yksityisen puolen valttikortteihin kuuluu muun muassa mahdollisuus määrätä itse työnsä määrä.
Ajan henki on muuttunut sellaiseksi, ettei lääkärikunta halua tehdä liukuhihnatyötä ja pitkää päivää, kuten ennen, Nyt arvostetaan vapaa-aikaa ja vaikutuksensa on myös alan naisistumisella. Nuorista lääkäreistä on jo 60 prosenttia naisia, muistuttaa Jakka.
Aronkytö oli
hyvällä asialla
– Kyllä suurin osa lääkäreistä haluaisi pysyvän työpaikan, eikä ole kiinnostunut kiertämään paikasta toiseen.
Enemmän kuin palkat ovat työolosuhteet tekijä, joka tänään ratkaisee. Siksi Jakka näkee ratkaisun lääkäripulaan olevan juuri tässä.
– Mutta nyt näyttää siltä, että julkista terveydenhuoltoa ei haluta kehittää tällä tapaa. Kun on itse toiminut terveyskeskuksessa, tulee ajatelleeksi, että sitä halutaankin tänään ajaa alas, jotta ala saataisiin yksityistettyä.
– Tätähän Aronkytö tekee, ja ihmettelenkin kovasti, miten mies on ministeriöön siirryttyään muuttanut mielipiteitään.
Jakan mukaan Aronkytö aloitti Vantaan johtavana ylilääkärinä työskennellessään niin sanotun listamallin kehittämisen terveyskeskustyöhön.
– Tämä malli juuri olisi sellainen joustava järjestelmä, millä lääkäreitä voitaisiin terveyskeskuksiin houkutella. Listamallissa lääkäri saa valita miten paljon hän ottaa listalleen potilaita ja potilailla on mahdollisuus listautua sille lääkärille, jonka haluaa omalääkärikseen.
Ministeriö ajaa
yksityistämistä?
– Tässä mallissa on mukana joustavuus ja mahdollisuus säilyttää pitkäaikainen lääkäri–potilas-suhde, joka on rikkaus terveyskeskustyössä.
Ei siis ihme, että Raine Jakka kertoo olleensa iloinen, kun kuuli Aronkydön nimityksestä. Ministeriöön menee nyt mies, jolla on oikeat ajatukset terveyskeskustyön kehittämisestä, muistaa Jakka tuumanneensa.
Nyt hän on eri mieltä, ja että kyseessä saattaakin olla poliittisen tahdon mukaisen ratkaisun rakentaminen.
– Kyllähän olemme saaneet kuulla ministerin suusta lausuntoja tarpeesta lisätä yksityistämistä terveyskeskustoiminnassa. Ehkäpä tässä ollaankin toteuttamassa ministeriön tavoitetta.