SAK:n verkkosivuilla käydään hyvin verkkaiseen tayhtiin keskustelua keskusjärjestön tulevaisuudesta. Edes provokatiivinen kysymys Takana upea menneisyys ja saavutukset, edessä hiipuminen, surkastuminen, muumioituminen?, ei ole saanut aikaan vilkasta sananvaihtoa SAK:n tulevaisuudesta tai ay-liikkeen muutostarpeista.
Muualla julkisuuteen putkahtaa silloin tällöin kysymys, tarvitaanko Suomessa kolmea ammatillista keskusjärjestöä. Jo reilu vuosikymmen sitten SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen povasi, ettei Suomessa tarvita tulevaisuudessa välttämättä kuin yksi ammatillinen keskusjärjestö.
Seuraavaksi puheenjohtajaksi tyrkyllä oleva SAK:n edunvalvontajohtaja Lauri Lyly oli viime keväänä samoilla linjoilla UP-uutispalvelun haastattelussa todetessaan, että palkansaajien asioiden hoitamiseen riittäisi yksikin keskusjärjestö.
Viime viikolla Keskisuomalaisen haastattelussa Lyly piti SAK:ta tulevaisuudessakin tarpeellisena, mutta ilmoitti toisaalta edelleenkin olevansa valmis yhdistämään SAK, STTK:n ja Akavan, kun osa niiden jäsenliittojakin on kokoamassa voimiaan.
Joulun alla Hesari kertoi omaan kyselyynsä perustuen, että enemmistö Akavan ja STTK:n hallituksen jäsenistä kannattaa näiden kahden keskusjärjestön hynttyiden pistämistä yhteen. Johtoporukan mielestä SAK:n rinnalle riittää ”yksi koulutettujen toimihenkilöiden keskusjärjestö”.
Olisihan se somaa, kun vaikkapa yksityishammaslääkärit istuutuisivat samaan pöytään hammashoitajiensa kanssa neuvottelemaan palkoista yhteisen keskusjärjestön hengessä.
Kyllä työntekijän ja toimihenkilön ero on joskus todella vaikeakin havaita. Vierailin kauan sitten Metsäliiton Äänekosken-tehtailla silloisen pääluottamusmiehen Sauli Kovasen opastuksella. Kartonkitehtaan valvomossa istui kolme miestä samanlaisissa tuoleissa ja tuijotteli erinäisiä monitoreja ja mittareita. Kovanen kertoi, että kaksi heistä on duunareita ja yksi on pomo. Kun ihmettelin, mistä sen tietää, Kovanen valisti, että pomolla on enemmän kyniä rintataskussa.
Entä jos STTK ja SAK yhdistyvät, vieläkö menisi läpi ajatus, että ay-liike on osa työväenliikettä?