– Vasemmiston kokonaiskannatuksen pudotukseen on sama syy kuin kokoomuksen kannatukset kasvuun. Syy löytyy poliittisesta linjasta, lataa Vasemmistoliiton ex-puoluesihteeri ja nykyinen kunnallissihteeri Aulis Ruuth.
Viikonvaihteessa julkaistun Yleisradion Taloustutkimukselta tilaaman mielipidetutkimuksen mukaan Kokoomuksen kannatus jatkaa nousuaan. Joulukuussa tehdyn kyselyn perusteella sitä äänestäisi 24,2 prosenttia kansalaisista. Marraskuussa kokoomuksen kannatus oli sama kuin kunnallisvaaleissa eli 23,5 prosenttia.
Ylen tutkimuksen mukaan keskustan kannatus on nyt 20,7 ja SDP 20,2 prosenttia. Molempien kannatus on laskenut marraskuun mittauksesta. Vihreiden kannatus on hienoisessa nousussa, nyt 10,1 prosenttia (+0,4). Samoin Vasemmistoliiton kannatus on nousussa, nyt 8,2 prosenttia (+0,4).
Vasemmiston yhteiskannatus on kuitenkin laskussa demareiden pudottua marraskuun mittauksiin verrattuna 1,4 prosenttiyksikköä.
Aulis Ruuthin mukaan vasemmisto ei ole kyennyt sellaiseen oppositiopolitiikkaan, joka saisi ihmiset vakuuttumaan oleellisesti paremmasta linjasta.
Nykyinen puoluesihteeri Sirpa Puhakka on samoilla linjoilla sanoessaan, että oppositiossa erityisesti Vasemmistoliitolla on näkyvyysongelma:
– Vasemmistoliiton hyvien ehdotusten perusteella ei ole syntynyt näkyvää keskusteluagendaa. Ne, jotka ovat vallassa, näkyvät. Oppositiosta nousee esiin yleensä vain suurin puolue. Tässä tapauksessa demarit. Erityispiirteenä on nyt sitten tämä perussuomalaisten näkyvyys.
Kokoomus muuttunut
Aulis Ruuth antaa nyky-kokoomukselle tunnustusta, että se on muuttunut. Hän vertaa Jyrki Kataisen johtamaa Kokoomuksen hallitustyöskentelyä yli kymmenen vuoden takaiseen Ahon–Viinasen hallituksen kokoomukseen.
– Elvytys oli silloin kirosana. Esko Aho ja Iiro Viinanen eivät hyväksyneet ollenkaan elvytystä. Kaikki piti jättää markkinavoimien armoille. Nyt on tosiaan toinen tilanne. Kokoomuksen politiikassa on tapahtunut suuri käänne. Huikeata on se, että puhutaan elvytyksen puolesta.
Ruuth sanoo, että koko porvarispuolen henkinen ilmapiiri on muuttunut – vaikka elvytyksen rahamäärät eivät aluksi olleetkaan oikeissa mitoissa.
Vaikka oppositiolla on ollut sanottavaa, ei se elvytyksen kilpalaulannassa ole päässyt esiin muuten kuin vain isommilla rahamäärillä.
Vasemmistoliiton akilleenkantapääksi Ruuth sanoo äänestysprosentin alhaisuutta. Köyhien ja osattomien asialla oleva puolue ei saa äänestämättömiltä ”omiltaan” ääniä.
– Minulla on myös se käsitys, että vasemmiston äänestäjät rankaisevat herkemmin omiaan. Kun ei ole kyetty vaikuttavaan politiikkaan eikä päästy hallitukseen, ei tule kannatusta.
Ruuth arvioi, että vasemmistoliittolaiset siinä kuin muutkin ihmiset kyllä hyväksyvät kovatkin ratkaisut, jos niihin on pakko mennä. Hän muistuttaa Lipposen ykköshallituksen kovista julkisen talouden leikkauksista, joilla taloutta tervehdytettiin.
– Ihmiset hyväksyivät kovat ratkaisut. Vasemmistoliitto oli hallituksessa ja silti 1999:n vaalimenestys oli hyvä.
– Mutta Lipposen kakkoshallituksen kova linja ei enää saanut kannatusta. Silloin tuloerot ja muukin eriarvoisuus alkoivat kasvaa.
Lipposen kakkoshallitus pohjusti vasemmiston alamäkeä.
Kriisi vaikuttaa
kannatuksiin hitaasti
Puoluesihteeri Puhakka sanoo, että talouskriisi vaikuttaa poliittiseen kannatukseen hitaasti.
– Kataisen talouspoliittiset linjaukset ovat tulleet viiveellä. Talouskriisi alkaa näkyä kannatuksissa vasta loppuvuodesta 2009. Kaikki uhat, esimerkiksi kasvava työttömyys ja kuntien palvelustason heikentyminen eivät ole kansalaisten mieheen. Uskon, että ne alkavat vaikuttaa kokoomuksen kannatukseen.
Puhakka ihmettelee silti kansalaisten uskoa oikeistopolitiikan kyvykkyyteen.
– Nyt on edessä esimerkiksi hallituksen ajamana työttömyysturvan alentaminen.
– Ihmiset uskovat aidosti oikeistolaiseen politiikkaan. Se näyttää tyydyttävän ihmisiä. Uskomatonta! Mielipidemittauksissa hallituksen arvostus on vain kasvanut.
Puhakka sanoo, että opposition kannatuksen nousu ei ole koskaan mikään automaatti.
Hän pahoittelee, ettei Vasemmistoliiton hyvät esitykset ole päässeet näkyviin.
– Vasemmistoliitto on esittänyt EU:n ja arvostettujen taloustutkijoiden tasalla olevia arvioita ja esityksiä, mutta niitä ei ole juuri noteerattu. Olemme olleet kyllä hyvissä ajoin liikkeellä.