Lähi-idässä kävi kuten pelättiin. Israelin maajoukot aloittivat sotatoimet Gazan alueella. Palestiinalaisten Hamas puolestaan jatkaa summittaisia raketti-iskujaan Israeliin. Sota laajenee. Koston kierre syvenee. Lukematon määrä niin sotilaita kuin siviilejäkin saa vielä surmansa ja monet vammautuvat. Sota voi entisestään laajentua.
Kun Israel moukaroi Gazan ahtaasti asuttua vyöhykettä, niin siellä asuvilta puolelta toista miljoonalta ihmiseltä viedään viimeisetkin elämisen mahdollisuudet. Kapeilla kaduilla ja kujilla käytävä maasota tuhoaa lopullisesti alueen infrastruktuurin. Humanitaarinen kriisi paisuu jatkuvasti. Palestiinalaisilla on jo nyt huutava pula veden ja sähkön lisäksi myös ruoasta ja lääkkeistä.
Kahdeksan päivää kestäneissä Israelin iskuissa oli sunnuntaihin mennessä kuollut lähes 500 palestiinalaista, joista suuri osa siviilejä sekä Hamasin raketti-iskuissa vastaavasti neljä israelilaista.
Israelin aloittama maahyökkäys on tuomittu maailmalla laajasti. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vaati Israelia lopettamaan hyökkäyksensä välittömästi. Mikään yllätys ei kuitenkaan ole, että YK:n turvallisuusneuvosto ei kyennyt päätöksiin. Yhdysvallat esti jälleen kerran sellaisen päätöslauselman syntymisen, missä olisi tuomittu Israelin toimet.
Lukemattomien maailman maiden edustajat ovat Iso-Britannian pääministeri Gordon Brownin ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solanan johdolla vaatineet Gazan alueelle välitöntä tulitaukoa.
Tässä tilanteessa onkin varsin merkillistä, että vuoden alussa Euroopan unionin puheenjohtajamaana aloittanut Tshekki poikkeaa yleisestä eurooppalaisestakin linjasta. Tshekki näyttää hyväksyvän Israelin toimet ja pitää maahyökkäystä Gazan kaistaleelle puolustuksellisena.
Tshekki haluaa ilmeisestikin esiintyä kilttinä Yhdysvaltojen käskyläisenä. Vai miten maan reaktiota pitää tulkita? Kyse saattoi olla tuoreen EU-maan kokemattomuudesta kansainvälisen politiikan näyttämöllä. Puheenjohtajamaa Tshekin ei pitäisi kuitenkaan poukkoilla, sillä se puhuu nyt EU:n äänellä.
EU:n ja sen kaikkien jäsenmaiden onkin ponnisteltava kaikin keinoin välittömän ja pysyvän tulitauon puolesta tilanteessa, jossa Israelin armeija aikoo jatkaa maahyökkäystään vielä useita päiviä. Nyt on tehtävä kaikki voitava sen puolesta, jotta sotatoimet Gazassa lopetetaan nopeasti ja turvataan humanitaarisen avun perillemeno alueen siviiliväestölle.
Vaiettu väkivalta esiin
Tasavallan presidentti Tarja Halonen puuttui uudenvuodenpuheessaan suomalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuuteen. Hän totesi puheessaan, että maassamme surmataan vuosittain yli sata ihmistä.
Valtakunnan arvojohtajana Halonen nosti esiin yhden useinkin vaietun ja salatun väkivallan puolen. Kymmenet naiset menettävät vuosittain henkensä lähisuhdeväkivallan uhreina. Presidentti muistutti, että raiskaukset ja muu väkivalta on vielä tätäkin yleisempää. Tähän on todellakin saatava muutos. Kuten Halonen totesi, että emme voi emmekä saa ummistaa silmiämme tältä.