Porilla takana suotuisa vuosi
TE-keskusten tietojen mukaan Jyväskylä on saanut uuden parin suurimpien kaupunkien työttömyyskärjessä. Vuosi sitten työttömyysaste oli korkein Jyväskylässä ja Porissa, mutta Porin selvän kohentumisen jälkeen Jyväskylän rinnalle on nyt noussut Lahti.
Päijänteen etelä- ja pohjoispään kaupungeissa työttömyysaste oli marraskuun tilaston mukaan 11,1 prosenttia. Jyväskylässä työttömiä oli lähes 4 700 ja Lahdessa reilu 5 300.
Kymmenestä suurimmasta kaupungista merkittävin muutos tapahtui vuoden aikana Porissa, joka lamavuosista lähtien on keikkunut kyseenalaisilla kärkisijoilla.
Porin työttömyysaste parani 11,7:stä 10,5:een prosenttiin ja työttömien määrä putosi 4 175:stä 3 764:ään.
Porin myönteinen kehitys jatkui vielä syksylläkin, kun muissa kaupungeissa taantuma oli jo kääntänyt suunnan synkemmäksi.
Tutkija Merja Mannelin Satakunnan Te-keskuksesta löytää Porin ja koko Satakunnan myönteiselle työllisyyskehitykselle parikin hyvää selitystä.
– Olkiluodon voimalatyömaalla on vaikutusta koko Satakunnassa, vaikka työntekijät pääosin ovat ulkomaalaisia. Sillä on huomattavat kerrannaisvaikutukset, koska voimalan rakentajat tarvitsevat paljon erilaisia palveluita. Myös seudun telakoilla on mennyt monta vuotta hyvin, samoin kuin Satakunnan muullakin metalliteollisuudella.
Pori tulee
muiden perässä
Nuorta väkeä on Porista lähtenyt muualle työn perässä, mutta se ei Mannelinin mielestä riitä selittämään työllisyyden parantumista. Enemmän hän laskee metallin hyvän tilanteen ja Olkiluodon voimalan heijastevaikutusten ansioksi.
Mannelinin mielestä ei ole yllättävää, että Porin työllisyys meni vielä syksyllä hyvään suuntaan, vaikka muualla suunta oli jo kääntynyt.
– Kyllä se muutos valitettavasti täälläkin tapahtuu ja työllisyystilanne alkaa pikkuhiljaa heikentyä. Muut menevät edellä. Pori on aina ennenkin tullut näissä muutoksissa vähän niin kuin jälkijunassa.
Laman jäljiltä Porin työttömyysprosentti oli vuoden 1995 lopulla peräti 24,9. Siitä lukema on pikkuhiljaa parantunut. Vuonna 2000 työttömyysaste putosi alle 20 prosentin. Alimmillaan laman jälkeen Porin työttömyys oli vime lokakuun lopun tilastossa (10,3), mutta alle kymmenen Pori ei päässyt, sillä tuoreimmassa tilastossa lukema oli jo 10,5.
Viime vuosikymmenen alun laman myötä kuusi kymmenestä suurimmasta kaupungista sukelsi yli 20 prosentin työttömyyteen. Niistä Kuopio ja Tampere ehtivät viime vuonna jo alle kymmenen prosentin, ennen kuin suunta kääntyi.
Porin lisäksi myöskään Jyväskylä, Lahti ja Oulu eivät ehtineet edes piipahtaa alle kymmenen prosentin työttömyydessä, kun taantuma lisäsi lomautuksia ja irtisanomisia. Selvimmin työllisyys on kääntynyt vuoden aikana huonompaan suuntaan Oulussa ja Tampereella.
Pääkaupunkiseutu
omilla luvuillaan
Pääkaupunkiseudun työttömyysprosentit ovat lamavuosista lähtien olleet selvästi muita kaupunkeja alempana. Kaikki kolme kaupunkia pääsivät alle kymmenen prosentin rajan jo ennen 2000-luvun alkua. Vantaalla ja Helsingissä työttömyysaste vielä laski hieman myös kuluneen vuoden aikana, Espoossa ei muutosta tapahtunut.
Kymmenen suurimman kaupungin työttömyysprosentit olivat viimeisimmän tilaston mukaan: Jyväskylä ja Lahti (11,1), Oulu (10,6), Pori (10,5), Tampere (10,4), Kuopio (9,8), Turku (8,7), Vantaa (5,9), Helsinki (5,6) ja Espoo (4,3).
Henkilöinä laskien eniten työttömiä oli Helsingissä, lähes 17 000. Tampereella työtä vailla on reilu 11 000 ihmistä, Turussa noin 7 600 ja Oulussa lähes 7 000.