Työtapaturmat lisääntyvät. Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan vuonna 2007 tapahtui noin 141 000 rekisteröityä työtapaturmaa, 1,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006. Ennakkoarvioiden mukaan tapaturmien määrä on jatkanut kasvuaan myös vuonna 2008.
Työsuojeluviranomaisten mukaan vakavat tapaturmat sattuvat usein silloin, kun työpaikalla tehdään jotain rutiineista poikkeavaa.
– Tapaturma sattuu usein juuri silloin. Jos homma toimii normaalisti, turvallisuuskin hallitaan paremmin. Suunnittelussa ei osata ennakoida niitä tilanteita, joissa jokin kone ei toimi niin kuin pitäisi. Näitäkin tilanteita varten pitää perehdyttää ja kouluttaa henkilökuntaa, Uudenmaan työsuojelupiirin johtaja Kaarina Myyri-Partanen sanoo.
Tapaturmien lisääntymistä ei selitä tehtyjen työtuntien
määrän kasvu. Työtapaturmat ovat lisääntyneet myös suhteellisesti.
Yhä useammin työtapaturmaan joutuu ulkomaalainen.
– Heidän osuutensa on kasvanut aivan huikeasti kuluneen vuoden aikana. Esimerkiksi rakennuksilla suurin osa tapaturmista sattuu ulkomaalaisille, Myyri-Partanen sanoo.
Myös toimihenkilöiden ja keskijohdon työsuojeluun panostaminen unohtuu työpaikoilla usein.
– Työsuojelu ei ole vain ylimmän johdon ja ruohonjuuriportaan asia. Koko ketju pitää kouluttaa ymmärtämään työsuojelun vaatimukset.
Valvontaa aiotaan vähentää
Työsuojelupiirien resurssit on turvattu vuodelle 2009, mutta vuosi 2010 on epävarma. Työsuojelupiirejä uhkaa toimintamenojen leikkaus valtion tuottavuusohjelman takia.
– Tarkastustoiminta ja tapaturmien tutkiminen vaativat, että mennään työpaikoille. Resurssien vähentäminen tarkoittaisi, että jätetään kylmän viileästi valvomatta. Ensi vuosi on turvattu, mutta vuodelle 2010 on tulossa leikkauksia, jotka vaikuttavat valvontaan, Myyri-Partanen toteaa.
Hänen mielestään valvonta on paras keino ehkäistä vakavia työtapaturmia.
– Valvontaa ei pidä leikata vaan päinvastoin lisätä. Työpaikat, joissa turvallisuusjohtaminen on ymmärretty, pystyvät hoitamaan turvallisuusasioita itsenäisestikin. Jatkuvasti tulee kuitenkin uusia toimijoita, jotka eivät tiedä tai tunne työturvallisuuslainsäädäntöä.
Taantuma ja mahdollinen lama saattavat vähentää tapaturmia. 1990-luvun alun lamassa niiden määrä putosi lähes puoleen 1980-luvun lopun huippuluvuista.