Turun Vasemmistoliitto säilytti kannatusosuutensa kunnallisvaaleissa ja lisäsi äänimääräänsä äänestysprosentin noustua. Keskimääräistä parempi menestys selittyy pitkälti sillä, että puolue oli nelivuotiskauden oppositiossa ja myös hyödynsi sen.
Tilanne on puolueen kannalta nyt uusi, koska myös Vasemmistoliitto on allekirjoittanut kaikkien ryhmien hyväksymän, ensi valtuustokaudelle ajoittuvan sopimuksen. Nähtäväksi jää, kuuluuko 12 000 ääntä saaneen puolueen ääni.
Jo oppositioasemastaan käsin Vasemmistoliitto pystyi vaikuttamaan merkittäviin asioihin, kuten torppaamaan kaupungin vuokratalojen myynnin ainakin toistaiseksi sekä saamaan demarit ymmärtämään Kauppatorin alle suunnitellun paikoitusluolan tärkeyden kuntalaisten silmissä. Demarien ”äijäköörille” ainakin oli kauhistus, että kansanäänestystä Toriparkista vaatii lähes 13 000 turkulaista.
Vasemmistoliitolla on näytön paikka, pystyykö se vaikuttamaan päätöksiin olemalla mukana niin kutsutussa hallitussopimuksessa. Se on poliittisen osaamisen paikka, mutta myös arvojen mittaustesti. Kuinka kauan roikutaan mukana, jos tulosta ei synny?
Yhteistyön kestävyyttä testataan jo alkuvuodesta, kun valtuusto joutuu ratkaisemaan kantansa kansanäänestykseen Toriparkista. Demarien myönteinen suhtautuminen äänestykseen löisi aikamoisen raon yhteistyökumppani kokoomukseen. Suurimman ryhmän ja kakkosena tulevien demarien välit ovat valtuustokauden lopulle tultaessa muutoinkin olleet viilenemään päin.
Demareiden on pikku hiljaa alettava ottaa kantaa myös politiikan sisältöön. Nelivuotiskauden roikkuminen kokoomuksen takinliepeessä toi kolmen valtuustopaikan menetyksen. Irtiotto nyt tehdystä yhteistyökuviosta ei ainakaan tekisi pahaa demarien menestymiselle seuraavissa vaaleissa.
Hallitussopimus lieneekin tehty paljolti vain mielialojen rauhoittamiseksi, jotta luottamusmiespaikoista voidaan sopia ilman suurempia kärhämiä. Suurimmat ryhmät demarit, kokoomus ja vihreät tuskin ilkeävät kaapata kaikkia puheenjohtajuuksia.
Kyse ei ole niinkään siitä, mitä sopimukseen on kirjattu, vaan siitä miten sitä tulkitaan. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajan Sauli Saarisen peräänkuuluttamien ”uusien enemmistöjen” löytäminen voi tulla vastaan, kunhan valtuustokautta eletään eteenpäin.