Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan kasvava sosiaaliala kärsii työvoimapulasta. Alan haasteita ovat tiukka kilpailutilanne ja kuntien heikentyvä talous. Samaan aikaan uutisoidaan yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja lomautuksista
Yksityisellä sosiaalialalla toimii tällä hetkellä 3 110 yritystä, jotka työllistävät 19 000 ihmistä. Heikoimmin tulosta ovat alalla tehneet lasten päivähoitoa ja kotipalveluja tarjoavat yritykset.
Lähes yhdeksän kymmenestä sosiaalipalvelualan yrityksestä on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä.
Toimialalle on käymässä samoin kuin terveysalalle: muutama suuri yritys ostaa pienempiä, perustaa uusia toimipaikkoja ja valtaa markkinaosuuksia, jolloin alan kilpailutilanne vääristyy.
Työvoimapula vaivaa myös kunnan omia sosiaalipalveluita. Julkisten ja hyvinvointipalveluiden liiton (JHL) sopimustoimitsijan Riitta Rautiaisen mukaan pulaa on etenkin sijaisista.
– Myös vakituisiin työsuhteisiin on vaikea saada työntekijöitä. Syynä on ainakin osaltaan palkkataso. Yksityiset yritykset maksavat enemmän.
Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sosiaalipalveluita kunnille myyvässä Seuressa on kuntia paremmat palkat. Siellä voi myös valita, mitä haluaa tehdä.
– Kunnassa työntekijä on tehtävässä, johon hänet palkataan. Palkkakin on tehtävän mukainen, Rautiainen sanoo.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin pääsihteeri Markku Silvennoinen sanoo, että työvoiman saantiongelmia on etenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa suuremmissa kaupungeissa.
– Työtä on enemmän kuin tekijöitä. Syrjäseuduilta ei aina edes kannata muuttaa isompiin kaupunkeihin, koska elämä niissä on kalliimpaa.
Ammattiliitossa palveluiden ulkoistamista ei katsota hyvällä.
– Kunnan palvelut pitäisi tuottaa kunnan omana tuotantona. Omaa tuotantoa pitäisi kehittää sekä laadullisesti että palvelussuhteen ehtojen osalta, JHL:n Rautiainen sanoo.
Hänen mielestään yksityiseltä puolelta ostamiseen saattaa liittyä laatuongelmia.
– Aina ei tiedä, mitä saa. Jos palvelu kilpailutetaan, yksityinen yrittäjä tulee halvalla, mutta mikä on hinta-laatusuhde, Rautiainen pohtii.