Yhdysvalloissa tehtiin maanantaina kahdella tapaa merkittävä päätös amerikkalaisten Irakissa vuosi sitten tekemästä siviilien joukkomurhasta.
Ensimmäiseksi merkittävää on se, että viisi pahamaineisen turvayhtiö Blackwaterin työntekijää joutuu syytteeseen Bagdadissa tapahtuneesta verilöylystä, jossa kuoli 17 ihmistä ja yli 20 haavoittui.
Mutta vielä merkittävämpää on se, että syyte koskee yksin yhtiön rivimiehiä. Syytteeseen eivät joudu itse Blackwater-yhtiö, eivät liioin amerikkalaisviranomaiset, jotka ovat ostaneet yhtiöltä liipaisinherkkiä palveluita.
Ratkaisu noudattaa samaa kaavaa kuin aiemmin Abu Ghraibin vankilan kidutustapaus. Syytteeseen ja vankilaan joutui muutama törkeyksiin syyllistynyt kuulustelija, mutta vastuullisia ei edes yritetty selvittää, koska jäljet olisivat johtaneet aivan huipulle asti.
Moni amerikkalainenkin näkisi mielellään George W. Bushin ja hänen kabinettinsa avainjäseniä syytteessä sotarikoksista. Toivo lienee turha. Bushin katastrofaalisen hallinnon jälkiä siivotaan nostamalla pikkutekijöitä tikun nokkaan ja lakaisemalla laajemmat kytkökset ja todelliset vastuukysymykset maton alle.
Blackwaterin sotilaiden saama syyte on silti parempi kuin ei mitään. Yhtiö toiminut lähes 2 000 päivää Irakissa käytännössä lain ulottumattomissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun oikeusministeriö on nostanut syytteitä ylipäänsä minkään yksityisen turvafirman työntekijöitä vastaan irakilaisiin kohdistuneista rikoksista.
Blackwater on näistä yhtiöistä suurin ja tunnetuin. Irakissa se on toiminut elokuusta 2003 alkaen, jolloin Bushin hallinto osti siltä ilman tarjouskilpailua turvapalvelut silloiselle väliaikaishallinnolle. Yli viisi vuotta myöhemmin Erik Princen omistama yhtiö on tienannut sodalla yli miljardi dollaria.
Bagdadin ”verisunnuntain” 16. syyskuuta 2007 jälkeen Irakin hallitus vaati Blackwateria poistumaan maasta, mutta tämän vuoden huhtikuussa Bushin hallinto uudisti sen sopimuksen jälleen vuodeksi eteenpäin.
Yksi Blackwaterin sotilaista on jo tunnustanut joukkomurhan ja tarjoutunut todistamaan muita vastaan. Muut viisi sotilasta antautuivat itse viranomaisille Salt Lake Cityssa Utahissa.
Oikeusjutussa käydään vielä likaista peliä, sillä oikeusministeriö nosti syytteet Washingtonissa, mutta syytetyt yrittävät saada oikeudenkäynnin konservatiiviseen Irakin sotaa kannattavaan ja asehulluun osavaltioon välttyäkseen tuomiolta. Salt Lake Cityssa he saisivat omalta kannaltaan paremman valamiehistön kuin Washingtonissa.
Rahaa tarjolla, Katainen
Veronkierto rakennusalalla on enemmän sääntö kuin poikkeus. Verohallinnon tehotarkastuksissa tutkituissa 409 yrityksessä vain 20 prosenttia selvisi puhtain paperein (Turun Sanomat 8.12.).
Väärinkäytökset ovat pimeitä palkkoja, kuittikauppaa, maksamattomia lakisääteisiä maksuja sekä peiteltyjä osinkoja. Yhteensä verottajalta on jäänyt saamatta kymmeniä miljoonia euroja.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on lakialoitteessaan esittänyt rakennusalan arvonlisäveron maksuvastuun siirtämistä aliurakoitsijoilta pääurakoitsijalle. Tällä mallilla veronkiertoa vaikeutettaisiin huomattavasti, mutta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.) raha ei vain kelpaa.
Ei, vaikka yksin rakennusalan harmaaseen talouteen puuttumisella rahoitettaisiin ensi vuoden alkuun kaavailtu sadan miljoonan elvytysruiske.